Bola to chyba, nie však podvod, obhajuje sa Iveta Radičová

Podpredsedníčka najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Iveta Radičová nepovažuje hlasovanie za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú za podvod, ale za ľudskú chybu. Hoci bezprostredne po utorkovom hlasovaní Radičová vyhlásila, že je pripravená vzdať sa mandátu, dnes sa k tomu odmietla vyjadriť.

22.04.2009 12:16 , aktualizované: 13:56
Iveta Radičová Foto:
Poslankyňa za SDKÚ Iveta Radičová počas rozhovoru s novinármi, ktorým vysvetľovania, ako k hlasovaniu za svoju kolegyňu došlo.
debata

Poslankyne sa zastal aj predseda strany Mikuláš Dzurinda, hoci sa už dlhšie špekuluje, že práve Radičová mohla byť jeho súperkou v primárkach na volebného lídra SDKÚ.

Podľa zákona o rokovacom poriadku je hlasovanie za iného člena Národnej rady zakázané. Poslancovi za takéto konanie hrozí pokuta zhruba 166 eur (5000 Sk), prípadne Národná rada previnilcovi môže navrhnúť vzdať sa mandátu.

DISKUSIA: Mala by sa Radičová vzdať mandátu?

„Išlo o ľudské pochybenie, ale prosím vás, o žiaden podvod,“ vyhlásila na brífingu Radičová. Tvrdí, že spanikárila, lebo Rosová uvádzala hlasovanie pri rečníckom pultu a nestíhala sa vrátiť po zabudnutú hlasovaciu kartu do poslaneckej lavice, kde sedí vedľa Radičovej. "Táňa zabudla tú nešťastnú kartičku, tak som jednoducho spanikárila,“ vysvetľuje neúspešná prezidentská kandidátka. Podľa nej kolegynin poslanecký mandát nijako nespochybnila, lebo Rosová návrh školskej novely chcela podporiť. 

„Ak za jednu takúto chybu som odsúdená na politickú popravu, tak potom asi je to v našej politike veľmi komplikované,“ dodala Radičová.

Bývalá exministerka práce si počká na rokovanie parlamentného imunitného a mandátového výboru, ktorý by sa mal prípadom zaoberať vo štvrtok. Vo výbore má pritom väčšinu koalícia. „Som presvedčená, že poslanci zvážia okolnosti a rozlišujú medzi chybou a podvodom,“ doplnila.

Poslankyňa Rosová svoju stranícku kolegyňu podporila. „Pani Radičová hlasovala aj v mojom mene a bola to chyba, ale hlasovala tak, ako som chcela hlasovať ja,“ tvrdila Rosová.

Podobne reagoval aj Dzurinda, podľa ktorého išlo o chybu, ktorej sa môže dopustiť každý. „Považujem za dôležité, že pani Radičová si túto chybu uvedomila a že sa aj ospravedlnila,“ do­dal.

Chybné hlasovanie Ivety Radičovej a odchod troch poslancov SMK z poslaneckého klubu strany môže dokonca podľa Dzurindu pôsobiť na opozíciu burcujúco. „Krátky vývoj posledných dní sa dá prijať fatalisticky, alebo motivačne. Výsledok prezidentských volieb by nás mal naďalej povzbudzovať, aby nás takéto problémy neodradili a aby sme občanom ukázali, že sme nositeľmi inej politickej kultúry,“ povedal Dzurinda.

Podľa neho posledný vývoj nemusí opozíciu oslabiť. „Záleží na nás ako sa k tomu postavíme. Pokiaľ k tomu zaujmeme poctivé a čestné postoje, tak ani chyby nás oslabovať nemusia, pretože bez chýb nikto nie je,“ vyhlásil šéf SDKÚ.

Radičová vylúčila, že utorkové konanie v pléne ovplyvní jej politickú kariéru v domovskej strane. Niekdajšia sociologička sa po dnešnom rokovaní prezídia mala vyjadriť, či sa bude uchádzať o post volebnej líderky do budúcoročných parlamentných volieb. Dzurinda už avizoval, že má o túto funkciu záujem.

Radičová patrí medzi najpopulárnejších opozičných politikov. Ako prvá žena v histórii sa dostala do finále voľby hlavy štátu a získala takmer milión hlasov voličov.

debata chyba