Fico žiada dôkaz o nevýhodnom predaji emisií, inak ho štát nezruší

Ak opozícia alebo médiá nedajú predsedovi vlády Roberovi Ficovi do pondelka "relevantný" dôkaz, že emisné kvóty predalo v roku 2008 pod cenu, zmluva zostane platná a peniaze sa použijú na program zateplenia budov. Uviedol to premiér na mimoriadnej tlačovej konferencii na Úrade vlády.

12.05.2009 15:27 , aktualizované: 15:58
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

V roku 2008 predalo Slovensko americkej spoločnosti Interblue Group asi 10 miliónov ton emisií za približne 60 miliónov eur – okolo 6 eur za tonu. Podľa opozície bol tento predaj nevýhodný, pod cenu, za akú zobchodovali emisie iné štáty a prostredníctvom pochybnej firmy, ktorá bola založená tesne pred touto transakciou.

Premiér žiada od opozície alebo médií jednoznačný dôkaz, že predaj emisií, v čase keď sa predávali, sa uskutočnil pod cenu. Ak ho nedostane do pondelka večera, zmluva s firmou zostane platná a peniaze z predaja emisií sa použijú na zatepľovací program, tak, ako bolo pôvodne určené.

Podľa Fica by nebol problém zmluvu o predaji emisií zrušiť, ale bez „relevantných“ dôkazov to štát neurobí. Tvrdil, že nemá výhodnosť alebo nevýhodnosť s čím porovnať. Zopakoval svoje predošlé slová, že cenu, za akú predali emisie, mu nechceli prezradiť ani ako dôvernú informáciu. Pýtal sa českých predstaviteľov, pretože Česko predávalo veľký objem emisií.

Podľa opozičnej strany SDKÚ-DS sa Česku podarilo predať emisie za cenu vyššiu o tretinu ako Slovensko. Kupujúce Japonsko údajne zaplatilo Česku za tonu 9 eur a Ukrajine dokonca až 10 eur za tonu.

Zmluva už stála post ministra životného prostredia Jána Chrbeta (SNS), Fico ho však podľa vlastných slov odvolal nie kvôli výhodnosti či nevýhodnosti zmluvy, ale za vyhýbanie sa zodpovednosti. Chrbet sa totiž chystal navrhnúť vláde zrušenie zmluvy, napriek tomu, že ju považoval za výhodnú a na vláde chcel proti tomuto zrušeniu hlasovať.

Do Bruselu nejdem na výlet, tvrdil

Oslavy piateho výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, ktoré platí štát v Bruseli, nie sú luxusom. Premiér Robert Fico v utorok odmietol kritiku opozície, že pompézne oslavy v čase krízy nie sú namieste.

Tvrdí, že podvečer neodlieta do Bruselu na výlet. „Keby to nebola moja povinnosť, tak ma dnes do Bruselu nikto nedostane… Je to naša práca chodiť a reprezentovať Slovenskú republiku,“ vyhlásil predseda vlády.

Fico povedal, že na Slovenský národný deň v Bruseli išlo z jeho rezervy 140-tisíc eur. „Zadarmo neurobíte nič,“ zdôvodňuje premiér s tým, že zvyšok nákladov pokrýva ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré oslavy organizuje. Podľa neho rezort pripravil prezentáciu lesníctva, poľnohospodárstva, slovenských regiónov a vína. Prevoz koní z Topoľčianok do Bruselu nechcel komentovať, vraj je to záležitosť rezortu pôdohospodárstva. Dodal však, že v čom sme vynikajúci, musíme prezentovať v zahraničí.

Novinárom vyčítal, že ich zaujímajú tieto oslavy, ale výdavky bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu nerozoberali. Pripomenul, že Dzurinda dal pri príležitosti návštevy amerického prezidenta Georgea Busha postaviť do svojej pracovne na úrade vlády repliku krbu z Oválnej pracovne.

„Nebolo to málo peňazí, keby bol aspoň funkčný, ale je to replika, atrapa, ktorá sa nedá ani strhnúť odtiaľ, iba tam poškodíte steny, nič iné. Úplná katastrofa. Toto vás nezaujíma, ale národná štátna reprezentácia je pre vás obrovský problém,“ adresoval novinárom Fico.

debata chyba