Koniec sivej. Rovnošaty prezidentových vojakov stmavli

Stop fľakom a nečistotám. Koniec sivej. Uvedenie nových uniforiem Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky v niečom pripomínalo reklamu na pracie prostriedky. Komplimenty však nepatrili bielemu prášku, ale novým tmavomodrým uniformám. Tie po pätnástich rokoch nahradili staré sivé odevy čestnej stráže.

12.05.2009 19:47
Uniforma, Čestná stráž. Foto:
Pozrite na na nové uniformy Čestnej stráže
debata

„Staré uniformy mali nevýrazné farby, krčili sa, ľahko sa znečistili, premokali, ostávali na nich fľaky a neobsahovali farby slovenskej štátnosti. Celkom na nich napríklad chýbala červená,“ hanil starý model Marián Áč, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, ukazujúc pritom na vojaka odetého v dosluhujúcej sivej uniforme. Starý odev mal tiež príliš dlhý kabát, ktorý vojakom prekážal pri pochodovaní.

Úsmev na tvár mu však vrátil pohľad na novú tmavomodrú rovnošatu, ktorá už obsahuje aj prvky červenej, bielej, ale aj zlatej farby. „Zlaté kravaty pekne ladia so zlatými lipovými ratolesťami a okrem toho zlatá farba je aj na zástave Európskej únie,“ vysvetľoval Áč. Výraznejšie sú po novom aj ďalšie slovenské symboly – dominantný štátny znak sa nachádza na opasku a na čiapke.

Slovensko sa snažilo pri výrobe rovnošiat zvoliť stredne nákladný variant. „Nemali sme prehnané požiadavky ako napríklad Angličania, ktorí majú veľmi zdobené uniformy,“ dodal náčelník.

Stredne nákladný variant znamená v preklade výdavky vo výške 2 320 eur (70-tisíc korún) za jednu kompletnú uniformy. Tá zahŕňa letnú, jarnú, zimnú a slávnostnú rovnošatu, ako aj doplnky, topánky či rukavice. Čestná stráž má zatiaľ k dispozícii 130 uniforiem, dohromady ich má byť 305, pričom rezort obrany na ne dal viac ako 611-tisíc eur (takmer 18,5 milióna korún).

Tmavomodré rovnošaty by mali vojakom slúžiť rovnako ako staré, teda pätnásť rokov. Všetky ich súčasti vyrobili na Slovensku. „Nezmenená však zostáva výzbroj. O výmene pušiek sme nehovorili ani nehodláme. Nechceme viac dráždiť štátny rozpočet,“ uzavrel Áč.

Nové uniformy budú nosiť vojaci na všetky oficiálne akcie prezidenta. Pred Prezidentským palácom v Bratislave však naďalej budú stáť strážcovia v historických uniformách, ktoré slúžia deväť rokov a nateraz sa nemenia. Historická uniforma vychádza z uniformy slovenských dobrovoľníkov z roku 1848, konkrétne uniformy Janka Francisciho.

Prezidentova čestná stráž vymenila sivé...
Prezidentova čestná stráž vymenila sivé...
+3Jedna uniforma (letná, jarná, zimná a...
debata chyba