Slušní ľudia prehrali, tvrdí Lipšic

"Považujem sa za slušného človeka. Ale dnes sme my, slušní ľudia, prehrali," reagoval na rozhodnutie väačšiny sudcov Ústavného súdu, ktorí označili Špeciálny súd za protiústavný podpredseda KDH Daniel Lišic.

20.05.2009 14:48 , aktualizované: 17:12
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic kritizoval rozhodnutie Ústavného súdu.
debata

Lipšic dodal, že bude žiadať novelizáciu Ústavy, ktorá by zabezpečovala povinnosť zriadiť Špeciálny súd. Upozornil, že na Slovensku plnom škandálov a mafiánskych praktík je to tá najlepšia možnosť ako bojovať so zločinom. „Mal jednu obrovskú výhodu. Bol nepodplatiteľný a neskorumpovateľný. Jeho rozhodnutia nemali šancu ovplyvniť ani akokoľvek bohaté osoby s kontaktami,“ vyzdvihol Lipšic klady súdu odsúdeného na zánik.

„Kto má dnes na Slovensku navrch? Kto potreboval osobám podozrivým z veľkých káuz, podozrivých tendrov a výpalníctva zabezpečiť pokojné sny? Kto bude večer otvárať šampanské, okrem pána Harabina? Slušní ľudia alebo drogoví díleri, mafia, výpalníci, paraziti či zlodeji?,“ pýtal sa rečnícky podpredseda KDH.

Lipšic sa zároveň poďakoval šiestim ústavným sudcom, ktorí hlasovali za zachovanie Špeciálneho súdu i jeho pracovníkom. „Museli urobiť rozhodnutie, ktoré zmenilo im a ich rodinám životy, keď sa rozhodli, že ich poslaním je spravodlivosť a jej napĺňanie. Ústavný súd ich svojím rozhodnutím potopil,“ povedal.

„Ak mafia vie, že polovica vládnej koalície, aj s ministrom spravodlivosti, je na jej strane, dovolí si čokoľvek. Dovolí si aj vydierať sudcu Ústavného súdu,“ vyjadril Lipšic svoje obavy, či sa ústavní sudcovia pri rozhodovaní riadili podľa najlepšieho vedomia a svedomia.  „Opäť sa potvrdilo, že súčasná vláda je mafia friendly.“ uzavrel.

Mikloš: Mafiáni spolu s koalíciou teraz môžu oslavovať

„Je to tragická správa pre právny štát. Som presvedčená, že vytvorenie Špeciálneho súdu je v súlade s Ústavou. Nechce sa mi veriť, že sudcovia rozhodovali nestranne. Myslím si, že Ústavný súd zlyhal. Neviem si predstaviť, že by sudcovia v tomto prípade neboli ovplyvňovaní,“ povedala Lucia Žitňanská z SDKÚ.

„Pánovi Mečiarovi sa plní jeho cieľ v tejto koalícii. Premiér Fico mu to umožnil. Budeme za toto rozhodnutie platiť vysokú daň,“ dodala.

Špekulanti, mafiáni a podvodníci spolu s koalíciou môžu oslavovať, reagoval podpredseda strany Ivan Mikloš.

HZDS: My sme pred Špeciálnym súdom nestáli

Na rozdiel od SDKÚ, KDH a SMK ani jeden z predstaviteľov HZDS nikdy pred Špeciálnym súdom nestál. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré hovorkyňa HZDS Monika Zakariásová.

HZDS vníma podľa nej rozhodnutie Ústavného súdu SR o protiústavnosti Špeciálneho súdu ako potvrdenie odborných argumentov, ktoré strana od začiatku prezentovala.

Špeciálny súd je protiústavný. Čo vy na to?

„Takéto prevedenie nebolo ani v jednom z členských štátov EÚ okrem Španielska a Írska, kde je opodstatnenie tejto inštitúcie z dôvodu problémov s terorizmom,“ zdôraznila hovorkyňa. HZDS súčasne pripomína, že motívom na zrušenie súdu v žiadnom prípade nebolo to, že by sa niektorý z jej predstaviteľov obával existencie Špeciálneho súdu. HZDS naďalej považuje boj s korupciou za prioritu, pričom riešenie vidí v efektívnej práci polície a prokuratúry.

Fico: Nie je to dobré

Predseda vlády Robert Fico rešpektujeroz­hodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého bol Špeciálny súd zriadený v rozpore s Ústavou. „ÚS rozhodol, nie je to dobré, je to nepríjemné pre nás, lebo s tým máme teraz kopu starostí zabezpečiť, ale je to ÚS a ja to rozhodnutie rešpektujem a budem ho realizovať,“ povedal premiér. Vláda sa bude musieť nejako zariadiť, dodal. „Ja som presvedčený, že aj pri nevýhodách, ktoré táto inštitúcia má, tam bolo viac výhod. Ale čo máme robiť?,“ spýtal sa.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin bude podľa Fica musieť predložiť návrh, ako to bude s agendou Špeciálneho súdu a kto o nej bude rozhodovať. „To sú už praktické kroky, ktoré prídu potom, ako budeme poznať detaily tohto rozhodnutia ÚS. Berieme na vedomie, rešpektujeme, nedá sa nič robiť,“ uviedol. Pripomenul, že Harabin bude musieť prísť z nejakou koncepciou, ako bojovať s organizovanou trestnou činnosťou. „Hoci aj všeobecné súdy to zvládnu,“ poznamenal Fico.

Gál: Boj proti nekalým javom dostávaúdery pod pás

Boj proti nekalým javom v spoločnosti dostáva podľa Gábora Gála z SMK za tejto vlády silné údery pod pás. Poukázal pri tom na správanie sa ministrov i prijímanú legislatívu. „Šampanské neotváram. Neteší ma to,“ komentoval rozhodnutie Ústavného súdu SR o Špeciálnom súde. Zároveň sa opýtal, či poslanci Smeru, ktorí podanie na ústavný súd podporili, nevedeli, že legislatíva, na základe ktorej vznikol Špeciálny súd, bola prijímaná aj s podporou vtedajších opozičných strán v minulom volebnom období. Gál však ako občan, ktorý ctí zákony i rozhodnutia súdov, rešpektuje i dnešný nález Ústavného súdu SR.

debata chyba