Orosz potvrdil, že ublížili jeho rodine

Ústavný sudca Ladislav Orosz pred hlasovaním o Špeciálnom súde požiadal o vylúčenie z rozhodovania. Minulý týždeň prenikla informácia, že niekto tlačil na jeho rodinu, následne dostal policajnú ochranu. Ústavný súd napokon Orosza z rozhodovania nevylúčil.

21.05.2009 06:56
Orosz Foto:
debata

„Ráno som bola informovaná sudcom Oroszom o tom, že sa mu nikto nevyhrážal. Som presvedčená, že v opačnom prípade by určite podal trestné oznámenie, čo neurobil. Z účastníkov konania nikto nevyhlásil, že niektorého zo sudcov odmieta pre jeho predpojatosť,“ uviedla predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.

Trestné oznámenie však podala manželka sudcu Viera Oroszová, ktorá je prokurátorkou. Podľa jej oznámenia bol voči nej v noci zo 16. na 17. apríla 2009 spáchaný trestný čin. Zároveň podanie obsahovalo aj skutočnosti o tom, že obdobný trestný čin bol pripravovaný v nasledujúcich dňoch aj voči jeho dcére. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za zločin obmedzovania osobnej slobody.

Samotný Orosz včera po týždni mlčania prehovoril, pričom pripustil nátlak na jeho osobu. „Žiaľ, nemôžeme vylúčiť, že k spáchaniu týchto skutkov došlo v súvislosti s prípravou nátlaku na moju osobu. A to nielen v súvislosti s rozhodovaním o Špeciálnom súde,“ uviedol.

Dodal však, že ho nikto nezastrašoval písomne, telefonicky „ani inou formou“. Vzhľadom na vyšetrovanie včera ani Orosz nechcel poskytnúť ďalšie informácie.

debata chyba