Beriete so sebou svojho zvieracieho miláčika?

Najväčší problém mnohých rodín pred dovolenkou je, kam so psom alebo s mačkou. Väčšina zvierat trpí, ak ich dáme napríklad do psieho hotela a príbuzní často nie sú ochotní strážiť. Ak sa to dá, zvieratá sa berú so sebou.

23.05.2009 03:03
debata

V zahraničí je bežné ubytovať psa v hoteli. Takže ak ste ochotní okrem detí ešte strážiť zviera, nič vám nebráni zobrať ho so sebou. Musíte však aj jemu vybaviť cestovný pas, tzv. Pet Passport.

So zvieraťom musíte ísť s dostatočným predstihom k zverolekárovi. Označí ho mikročipom. Zverolekár označí aj zvieratká, ktoré sú síce tetované, ale ich tetovanie nie je čitateľné. Od roku 2011 mikročip nahradí tetovanie povinne.  Nie každý zverolekár však môže dať mikročip. Zoznam veterinárnych lekárov poverených vydávaním pasov spoločenských zvierat nájdete na: www.svssr.sk.

Pas so základnými údajmi (očkovanie a overenie identity) potrebujú zvieratá, ak s nimi cestujete do väčšiny krajín Európskej únie a aj do niektorých nečlenských krajín. Niektoré krajiny vyžadujú aj ďalšie vyšetrenia -  vyšetrenie krvi zvieraťa na obsah protilátok – pre potvrdenie účinnosti vakcinácie proti besnote. Toto vyšetrenie postačí urobiť raz za život zvieraťa, a to za predpokladu, že je každoročne preočkované. Realizovať ho však musí niektoré z laboratórií, ktoré schválila Európska únia. Na Slovensku ním je Štátny veterinárny ústav vo Zvolene. Výsledky vyšetrenia sa takisto vyznačia do pasu.

Do väčšiny krajín Európskej únie stačí mať pre psa Pet Passport so štandardnými údajmi – s overenou identitou zvieraťa a očkovaním proti besnote a psinke. Výnimkou sú Malta, Veľká Británia, Írsko a Švédsko – pri ceste do týchto krajín treba mať v pase vyznačené aj potvrdenie o vyšetrení krvi zvieraťa na obsah protilátok proti besnote. Také vyšetrenie vyžadujú aj Bulharsko a Rumunsko. Štandardné údaje ako do väčšiny krajín EÚ stačia aj pri ceste do Andorry, Lichtenštajnska, Monaka, na Island, do Nórska, Švajčiarska, San Marina a Vatikánu. Podobne aj do Chorvátska, Kanady, USA, Japonska a na Nový Zéland.

debata chyba