Kotlebovi sa pozdrav Na stráž! opäť prepiekol

Bývalý vodca zakázanej strany Slovenská pospolitosť Marián Kotleba môže provokovať a nič sa mu za to nestane. Okresná prokuratúra Bratislava I zastavila trestné stíhanie, ktorému čelil za to, že na zhromaždení 14. marca v Bratislave zakončil svoj prejav gardistickým pozdravom Na stráž!

26.06.2009 07:07
debata

„Samotný pozdrav nie je možné kvalifikovať ako propagáciu fašizmu,“ zdôvodnil hovorca prokuratúry René Vanek. Polícia verdikt nekomentovala. Po zatknutí Kotlebu tvrdila, že o propagáciu fašizmu išlo a obvinila ho.

Známy extrémista vtedy provokoval. Organizátori boli totiž dopredu upozornení, že ak pozdrav Na stráž zaznie, demonštrácia bude rozpustená. Po rozhodnutí prokuratúry môžu tvrdiť, že polícia zasiahla proti nim protiprávne.

„Zrejme si obhájil svoj úmysel pozdraviť sa s prítomnými pekne po slovensky, nám všetkým je však jasná jeho symbolika,“ reagoval na rozhodnutie prokuratúry hovorca združenia Ľudia proti rasizmu Juraj Kiss. Podľa neho niet pochýb, že Kotleba slová nevytiahol ako pozdrav slovenského katolíckeho skautingu, ale preto, že sa tak zdravili fašistické Hlinkove gardy.

„Stíhanie Kotlebu za výroky zo 14. 3. 2009 považujeme za frašku. Polícia totiž dobre vie o jeho oveľa nebezpečnejšej činnosti,“ hovorí Kiss. Tou má byť Kotlebov obchod na strednom Slovensku, kde sa distribuujú krajne pravicové materiály.

Marián Kotleba provokuje rád. S prívržencami Slovenského štátu sa v roku 2006 pokúsil dostať na oslavy SNP v tričku s nápisom Na stráž. Zasiahli proti nim vtedy kukláči, Kotleba bol obvinený z výtržníctva. Následne prišiel o miesto učiteľa informatiky na strednej škole. Aj toto trestné stíhanie však bolo zastavené.

Provokoval aj vtedy, keď na pojednávanie Najvyššieho súdu, ktorý rozhodoval o rozpustení Slovenskej pospolitosti, prišiel v roku 2006 s nabitou pištoľou. Povolenie na zbraň mal napriek tomu, že bol trestne stíhaný. Polícia mu ju zaistila až neskôr.

debata chyba