Slota sa pred Ficom stiahol do luxusnej ulity

Predseda SNS Ján Slota sa uzavrel do svojho luxusu a na otázky neodpovedá. Ticho zostal po tom, čo ho predseda vlády Robert Fico (Smer) zaradil medzi politikov, ktorí sa vo funkciách "určite nabalili".

07.07.2009 07:51
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata

Hovorkyňa SNS Jana Benková včera iba opakovala, že predseda strany má všetky majetky v poriadku a nikto ich nesmie spochybňovať. „Na toto nebudeme odpovedať,“ uviedla na otázku, či teda Fica za jeho slová požiada Slota o ospravedlnenie, dá ho na súd alebo čo bude robiť. Fico o svojom koaličnom partnerovi povedal, že Jano Slota sa v politike určite nabalil, no dokázať to nevie.

Podľa politológa Slota nepotrebuje teraz vyvolávať konflikt, aby vydržal pri moci čo najdlhšie. „Slota má jasný biznis plán. Zarobiť čo najviac peňazí a sem-tam ponadávať na Maďarov. Preto potrebuje vydržať pri moci do posledného eura a neriskovať predčasný koniec vlády,“ vysvetlil Slotovu pasivitu politológ Samuel Abrahám.

Podľa neho Fico je na Slotu mimoriadne nahnevaný, lebo mu politicky škodí. „Podľa ich doktríny sa síce kradnúť má, ale nie okato, čo Slota nedodržiava,“ pripomína politológ. Ako ďalej dodal, Fico premyslene zaútočil na Slotu a jeho povesť. „Tvrdiť, že Slota sa nabalil je veľmi silný signál pre voličov, že SNS je tá zlá, nie on. Zároveň to znamená začiatok konca ich spolupráce,“ dodáva Abrahám.

Predseda národniarov má už dlhšie problém vysvetliť svoje majetkové pomery. Slota evidentne využíva oveľa väčší majetok, ako oficiálne priznáva. Je veľký rozdiel v tom, čo priznáva, že naozaj vlastní a čo využíva. V poslednom majetkovom priznaní uviedol staré lietadlo, Ladu Niva a luxusné auto Bentley, motorku, chatku a byt. Používa však aj iné luxusné autá, lieta na prúdovej stíhačke a šoféroval aj mercedes za takmer pol milióna eur (15 mil. korún).

Pre nezrovnalosti podali na Slotu aj trestné oznámenie pre krátenie dane, ale prokuratúra ho zamietla. Namiesto toho Slotu preklepnú dňoví kontrolóri z jeho domácej Žiliny. „Pokojne nech prídu,“ povedal vtedy Slota.

  Ján Slota a jeho majetky

  • Nedávno sa Slota ukázal ako šoféruje Mercedes McLaren za takmer 20 miliónov Sk
    • vlani kúpil lietadlo DA 42
    • z miliónových áut, na ktorých sa vozí, priznáva iba luxusné Bentley, vraj z bazára
    • letá trávi na haciende v Chorvátsku, kde oddychuje na jachte, nič z toho nemá v majetkovom priznaní
    • býva v luxusnom apartmáne v Žiline, hoci priznáva iba vlastníctvo 3-izbového bytu
debata chyba