Malinová: Výpovede lekárov nepasujú do príbehu o klamárke

Už rok pracuje tím lekárov na odbornom posudku o zraneniach Hedvigy Malinovej spred troch rokov. Hedviga Žáková-Malinová je presvedčená, že v jej prípade už nejde o hľadanie pravdy, ale o obhajobu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, ktorí ju označili za klamárku. Napriek tomu si dnes naplno užíva šťastné obdobie života s manželom a ročnou dcérkou.

20.07.2009 13:02
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová. Verziu, podľa ktorej siútok vymyslela a zinscenovala, od začiatku odmieta.
debata

Čo hovoríte na vyjadrenia o rôznych nátlakoch?
Ja si myslím, že pán Labaš a pán generálny prokurátor týmto spôsobom ponúkli lekárom nitrianskej nemocnice poslednú šancu, aby zmenili svoje výpovede. Aby povedali, áno, pán riaditeľ Žák nás ovplyvňoval, manipuloval s nami. V deň mojej hospitalizácie som absolvovala viaceré vyšetrenia, z ktorých sú lekárske správy o mojich zraneniach. Lekári boli asi o dva roky neskôr vypočutí a potvrdili ich pravdivosť. Ja som si myslela, že ma v tomto prípade už nič nemôže prekvapiť, ale obvinenie pána dekana Labaša na adresu už zosnulého riaditeľa nemocnice ma zaskočilo.

Poznali ste sa s vtedajším riaditeľom nemocnice Viktorom Žákom? Mal rovnaké priezvisko ako váš vtedajší priateľ a terajší manžel. Náhoda?
Pána riaditeľa Žáka som videla jediný raz v živote, v deň prijatia do nemocnice. On osobne ma nevyšetroval, vyšetrovali ma lekári na jednotlivých pracoviskách. Rovnaké priezvisko s mojím manželom je čistá náhoda. Otec môjho manžela zomrel pred dvadsiatimi rokmi, takže internetové diskusie o tom, že išlo o môjho svokra, sú úplným nezmyslom.

August 2006. Študentka Hedviga Malinová prišla... Foto: Archív polície
Hedviga Malinová August 2006. Študentka Hedviga Malinová prišla do školy s viditeľnými zraneniami.

A poznáte členov súdnolekárskeho tímu, ktorý má vypracovať posudok pre prokuratúru?
Vôbec nie. S pánom dekanom Labašom som sa nikdy nestretla, kto sú ďalší členovia tohto tímu, to neviem.

Pre políciu ste boli obeťou len pár dní, už dva roky ste v pozícii obvinenej. Prečo odmietate vyšetrenie na detektore lži, keď na začiatku ste s ním súhlasili?
Ja som sa dokonca na detektor lži tešila, pretože som chcela očistiť svoje meno. Keď ma obviňovali, že som si útok vymyslela, bola som presvedčená, že detektorom ľahko takéto obvinenia vyvrátim. Dva roky ma nikto na detektor nevolal, tak som takéto vyšetrenie s advokátom Romanom Kvasnicom absolvovala v zahraničí, výsledok potvrdil moje výpovede. Teraz mi už ponúkajú detektor aj na Slovensku, ale po skúsenostiach s našou políciou to odmietam.

Čo keby bol k detektoru na Slovensko prizvaný expert zo zahraničia?
Ak vyšetrenie na detektore, tak len mimo Slovenska. Je to rada advokáta, ktorú rešpektujem.

Cez detektor lži úspešne prešli aj dvaja mladí muži, ktorí vás mali napadnúť.
Nevidela som o tom nijaký záznam, neviem, kedy to bolo, ani čo sa ich pýtali. Bolo to bezo mňa, aj bez môjho advokáta.

Prečo ani trochu nedôverujete slovenskej polícii?
Pretože tu už nejde o hľadanie pravdy, ale o dokázanie toho, že predseda vlády, minister vnútra a ďalší vysokopostavení činitelia o mojom prípade neklamali, keď povedali, že som si útok na mňa vymyslela. Kvôli tomu je aj ten spor s lekármi, lebo lekárske správy im nepasujú do nimi vymysleného príbehu.

Pred necelými tromi rokmi nebolo na Slovensku človeka, čo by vás nepoznal. Ako ste na tom dnes?
Nevenujem tomu pozornosť, ale manžel ma občas upozorní, že ľudia si ma obzerajú a asi aj poznajú. Ja si dnes užívam najšťastnejšie obdobie svojho života a nezaoberám sa tým, či ma spoznali alebo nespoznali.

Vydajom ste mohli urobiť hrubú čiaru za menom Hedviga Malinová, ale vy ste si k manželovmu priezvisku pridali aj svoje rodné. Prečo?
Práve preto, aby som ho očistila. Od augusta 2006 som nemala svoje meno, pretože meno Hedviga Malinová sa stalo na Slovensku nadávkou. Už som viackrát povedala, že budem bojovať dovtedy, kým moje meno nebude čisté. Nemám sa za čo hanbiť, nemám dôvod skrývať sa za iné meno.

debata chyba