Darcovia na Slovensku stratili výhody

Slovensko nevytvára podmienky, ktoré by nabádali k darovaniu krvi. Práve naopak, darcovia prišli aj o tie výhody, ktoré v minulosti mali. Kým na Slovensku v lete krv chýba, Slováci chodia do Rakúska, kde za ňu dostanú eurá.

30.07.2009 08:02
krv, darcovstvo, darovanie krvi Foto:
Ilustračné foto
debata

Juraj Mravec bol na Slovensku darovať krv 43-krát a pôjde opäť. „Ako študent a darca som mal voľakedy aspoň zľavu na mestskú hromadnú dopravu. V dnešnej dobe by ma potešili tiež, napríklad na kultúrne podujatia,“ povedal.

Za posledných desať rokov darcovia postupne strácali možnosť odpísať si z dani dvetisíc korún za každý odber, polovičnú zľavu na MHD pre držiteľov striebornej Jánskeho plakety a cestovanie zadarmo pre tých, ktorí mali zlatú. Mali nárok na deň voľna, s čím v súčasnosti musí súhlasiť zamestnávateľ. Postupne sa scvrkávalo aj občerstvenie. V súčasnosti dostávajú ľudia, ktorí prídu na transfúznu stanicu nalačno, po odbere jednu napolitánku a sladený čaj.

Podľa šéfky Slovenského Červeného kríža (SČK) Zuzany Rosiarovej-Kesegovej darcovstvo ovplyvňuje aj to, že ľudia nemajú automaticky nárok na pracovné voľno. „Zamestnávateľ vzhľadom na to, že nemá v tej chvíli náhradu za zamestnanca, nie je k takémuto kroku prístupný,“ uviedla.

Ministerstvo zdravotníctva však nijaké zmeny v zákone neplánuje. Podľa rezortu sú súčasné podmienky v poriadku, hoci hovorkyňa Zuzana Čižmáriková pripustila, že v lete je v nemocniciach nedostatok krvi.

V Rakúsku je možné, aby darca za krv dostal peniaze, na klinike v Hainburgu dajú za krv od 20 do 50 eur. SČK však takéto riešenie situácie odmieta. Rovnaký názor má aj Mravec: „Robiť si z darovania krvi zárobkovú činnosť je zvrátené,“ povedal.

Krv nie je na predaj, tvrdí odborník

Krv chýba vždy a všade, ale platiť by sa za ňu nemalo, hovorí prezident Slovenskej hematologickej a transfúznej spoločnosti Tomáš Lipšic.

Čo je hlavným dôvodom toho, že slovenským nemocniciam chýba krv?
Jednoznačne výchova. Už deti v školách by mali byť vedené k tomu, že darcovstvo je prirodzená vec a malo by byť súčasťou ich života. To však na Slovensku chýba.

Nie sú na vine aj slovenské zákony, ktoré ľudí nemotivujú k darcovstvu?
Slovenská legislatíva má taktiež svoj podiel viny. Darca by mal byť rozhodne nejako zvýhodnený. Napríklad zľavou na kultúrne a športové podujatia či v mestskej hromadnej doprave. Tiež by títo ľudia mali mať prednosť pri návšteve lekára alebo rôzne sociálne úľavy.

Čo hovoríte na to, že v Rakúsku je povolené darcom platiť, čo využíva mnoho Slovákov?Viem o tom, že v Rakúsku na takomto princípe fungujú niektoré súkromné zdravotnícke zariadenie. Krv však nesmie byť predmetom obchodu. Proti tomu je napokon aj Európska únia.

debata chyba