Staré Slotovo lietadlo vystriedalo dvojča

Ďalší stroj pribudol v súkromnej letke, ktorá slúži šéfovi SNS Jánovi Slotovi. V žilinskom hangári stojí dvojmotorový letúň, na ktorom podľa zistení Pravdy tiež lieta Slota. Ide o štvormiestny Twin Star, úradne napísaný na súkromnú spoločnosť Financial Public Services.

07.08.2009 07:38
lietadlo, Slota Foto: ,
Namiesto starého lietadla Jána Slotu stojí v žilinskom hangári jeho dvojča s veľmi podobnou značkou. Slotove má označenie OM-HLF.
debata

Oficiálne Slota vlastní iné lietadlo rovnakej značky. Zvykne sa však vyvážať aj na stíhačke a naposledy sa viezol do Chorvátska na čierno v aerotaxíku, ktorý podľa úradných záznamov patrí tiež spomínanej firme.

Spoločnosť Financial Public Services je blízka Norbertovi Havalcovi. Ten ministerstvu životného prostredia, riadenému Slotovým človekom, radil v spornom obchode s emisiami.

Či Slota za využívanie Twin Staru platí, tlačová tajomníčka SNS Jana Benková neuviedla. „Predseda SNS Ján Slota vlastní presne to, čo má uvedené v ostatnom majetkovom priznaní tak, ako mu ukladá zákon. Jeho súkromné veci v médiách nezvyknem komentovať,“ povedala Benková.

Letúň stojí 426-tisíc eur (okolo 12,5 milióna korún). Podľa fotografií z tohto týždňa, ktoré má Pravda k dispozícii, je zaparkovaný na žilinskom letisku, kde zvyklo stáť Slotovo lietadlo. Vedľa neho je stroj Slotovho priateľa Georgea Trabelssieho. Spolu so šéfom SNS sú členmi dozornej rady letiska. Twin Star je presne rovnaký typ, ako má Slota, uviedol ho aj v majetkovom priznaní. V súčasnosti by mal byť Slotov stroj v trenčianskych opravovniach.

Za koľko lietadlá požičiava, sa spoločnosť Financial Public Servise nevyjadrila. V bratislavskej kancelárii najskôr hodiny nikto nedvíhal telefón, potom jej pracovník uviedol, že nemá čas a zložil. Na e-mailom zaslané otázky firma neodpovedala. Havalcova asistentka zasa tvrdila, že nie je prítomný. „Už dlho som ho nevidela,“ povedala Katarína Jesenská, ktorá pred niekoľkými týždňami zabezpečovala Havalcovi kontakt s médiami.

Vo firme Financial Public Services pôsobil kedysi Havalec, v súčasnosti je majiteľkou jeho žena Katarína Kubáňová. Havalec vypracoval pre ministerstvo životného prostredia, ktoré riadi SNS, analýzu o predaji emisií. Na obchode potom Slovensko podľa opozície prerobilo dve miliardy korún.

Podľa denníka Sme sa Slota vyvážal aj na ďalšom stroji súkromnej firmy. B-200 Super Air King ho malo bez kontroly dopraviť do chorvátskej Rijeky, pristátie Pravde potvrdilo aj chorvátske letisko. Celú vec preveruje polícia, keďže lietadlo opustilo schengenský priestor bez toho, aby pasažierov skontrolovala polícia.

Podobný letecký taxík vyjde na niekoľko tisíc eur. Podľa predbežnej kalkulácie českej firmy Aero taxi – cz by let Žilina – Rijeka stál 3 000 až 4 000 eur.

Slota sa vyvážal na súkromných lietadlách aj v minulosti. Pilotoval dokonca stíhačku L29 Delfín, ktorú oficiálne vlastní podnikateľ Alexander Moskalina. Ten ju kúpil ako vyradenú, jej oprava stála desať miliónov korún. Na jednej z leteckých internetových stránok bol Slota istý čas uvedený ako jej majiteľ.

debata chyba