Zabúda sa na katastrofu v Bani Lehota

Zabudli ste na nešťastie v Bani Lehota, upozornil nestor banského záchranárstva 84-ročný František Ščavnický, keď si vypočul prehľad najväčších katastrof v slovenskom podzemí. Domov sa vtedy nevrátilo 13 baníkov.

12.08.2009 13:59
debata

Písal sa 15. august 1963, ale v nováckej Bani Lehota vládlo naďalej „budovateľské“ tempo. Naháňali sa socialistické záväzky a zanedbával sa geologický prieskum. Havária postihla popoludňajšiu zmenu v stenovom porube číslo 3204c.

„Nastal prieval zavodneného kameninového materiálu, vodná masa spolu s bahnom a štrkmi rýchlo zaplnila najprv slepé krídlo a potom priestor samotného stenového porubu,“ rozpráva inžinier Ščavnický. Bol to jeho najdlhší záchranársky zásah, trval skoro tri týždne.

Na pracovnej zmene bolo vtedy 20 baníkov, nepodarilo sa uniknúť trinástim. Táto katastrofa zasiahla vtedy celé slovenské baníctvo a vrchnosť musela prijať viaceré opatrenia na zvýšenie bezpečnosti práce. Napríklad vo všetkých ťažobných závodoch vznikli úseky odvodňovania vrátane hydrogeologickej služby.

Tri najväčšie banské nešťastia na Slovensku

20

obetí – požiar a výbuch v Bani Handlová (2009)

15

obetí – výbuch plynov v Bani Handlová (1929)

13

obetí – prieval v nováckej Bani Lehota (1963)

debata chyba