Na zádušnej omši spomínali na baníkov

Príbuzní a stovky ďalších ľudí v nedeľu na zádušnej omši spomínali na obete banského nešťastia, ktoré sa začiatkom týždňa stalo v bani v Handlovej.

16.08.2009 15:52
Zádušná omša v Handlovej Foto:
Zádušná omša v Handlovej
debata

Omšu za dvadsať baníkov a záchranárov v miestnom katolíckom kostole svätej Kataríny slúžil banskobystrický biskup Rudolf Baláž. Spoločná verejná rozlúčka s obeťami nešťastia, ktoré patrí k najväčším v novodobej histórii Slovenska, bude vo štvrtok popoludní na handlovskom námestí.

Dve desiatky mužov zahynuli pri explózii v bani približne 330 metrov pod zemou, keď sa snažili uhasiť požiar. „Oni vlastne zahynuli vo veľkej obetavosti pre svoju rodinu,“ povedal počas omše biskup Baláž. Je to veľmi ťažká a bolestná udalosť, ktorá dolieha na celé Slovensko a dokonca aj na zahraničie, dodal.

Po obetiach nešťastia zostalo zhruba šesť desiatok najbližších príbuzných. Ich deti, manželky i družky dostanú najneskôr v októbri odškodné od vlády. Peniaze rodinám osobitne poskytli aj ministerstvo práce a mesto Handlová. Finančný príspevok im venoval tiež banskobystrický biskupský úrad. Rodinám sa rozdelia aj peniaze z účtov, na ktoré ľudia posielajú príspevky.

Verejná rozlúčka s obeťami tragédie sa uskutoční na handlovskom Námestí baníkov vo štvrtok o 16:30. Poctu zosnulým budú môcť ľudia pred začiatkom podujatia prejaviť položením kvetov a zapálením sviečky. Príčiny explózie vyšetruje banský úrad a polícia, preverovať ich bude aj špeciálna komisia ministerstva hospodárstva so zahraničnými odborníkmi.

debata chyba