Banskí inšpektori sedia u Čičmanca a platia mu za služby

Spolumajiteľ Hornonitrianskych baní Peter Čičmanec nedostáva od štátu peniaze len cez nepriame dotácie. V jeho budove v centre Prievidze majú prenajaté kancelárie štátne inštitúcie. Hornonitrianskym baniam už dlhé roky platí za podnájom okrem Sociálnej poisťovne aj Obvodný banský úrad v Prievidzi.

22.08.2009 18:07
debata

Ten istý úrad Čičmanca a jeho zamestnancov teraz vyšetruje pre tragédiu v Handlovej. Úrad tak platí za služby tomu, koho vyšetruje. A keďže v tej istej budove sídli aj manažment Hornonitrianskych baní, inšpektori sa denne stretávajú s ľuďmi, ktorých preverujú pre smrť dvadsiatich baníkov pri výbuchu v Handlovej.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer), pod ktorého baníctvo patrí, v tom problém nevidí. ,,Je síce pravda, že väčšina ľudí z banského úradu pracovala predtým v Hornonitrianskych baniach a poznajú sa navzájom, ale pochybujem, že by si niekto dovolil skrývať pravdu pri takom závažnom vyšetrovaní," povedal Jahnátek.

Ako dodal, poistili sa tým, že vyšetrovacie komisie premiešali z ostatných banských úradov z Košíc, Bratislavy či Banskej Bystrice. K tomu, že štátny úrad platí za prenájom kontrolovanému subjektu sa nevyjadril.

debata chyba