Dalajláma: Chápem nezáujem slovenských politikov o stretnutie

Tibetský duchovný vodca dalajláma si uvedomuje ekonomickú silu Číny a dôvody, prečo ho neprijmú počas návštevy Slovenska vysokí štátni predstavitelia. Do krajiny neprichádza z politických, ale z duchovných dôvodov, uviedol po prílete v rozhovore pre televíziu TA3.

08.09.2009 15:35 , aktualizované: 17:48
Dalajláma na slovensku Foto:
Tibetský duchovný vodca dalajláma sa pozdravil s delegáciou, ktorá ho čakala na bratislavskom letisku.
debata

„Čína je ekonomicky dôležitý národ. Takže to je pochopiteľné a každý sa snaží mať dobré vzťahy práve s takým silným národom,“ poznamenal 74-ročný dalajláma. „Kdekoľvek idem, je to nepolitické, jednoducho duchovné,“ poznamenal. Dodal však, že je dôležité, ak sa mu počas návštev podarí prediskutovať aj politické témy. „Vždy chcem, aby som nespôsobil nikomu nijakú nepríjemnosť,“ doplnil.

Žiaden zo slovenských vládnych politikov nemá s ním počas trojdňovej návštevy naplánované stretnutie. Schôdzku s ním však potvrdili predstavitelia opozičných strán SDKÚ, SMK a KDH.

Návštevy tibetského duchovného vodcu sleduje Čína, ktorá jeho medzinárodné aktivity kritizuje. Tibet totiž považuje za svoju nedeliteľnú súčasť.

Exilový tibetský vodca je známy bojom za ľudské a občianske práva Tibeťanov. Tibet je autonómnou súčasťou Číny. Dalajláma sa však snaží o širokú autonómiu. „Predovšetkým ide o to, aby sme si uchovali naše písmo, naše kultúrne dedičstvo a to znamená, že potrebujeme zmysluplnú autonómiu,“ tvrdil. Voči jeho snahám sú však údajne podozrievaví „tvrdí komunisti“. „Ja sa vlastne snažím priniesť harmóniu do spoločnosti,“ poznamenal.
Hoci si 14. dalajláma netrúfol predpovedať budúcnosť Tibetu, naznačil, že zmeny prídu. „Globálny trend znamená väčšiu otvorenosť, viac demokracie, viac transparentnosti. Čínski obyvatelia sú veľký národ a sú súčasťou obyvateľstva Zeme, čiže musia sa prispôsobiť svetovým trendom,“ uzavrel.

Dalajláma, občianskym menom Tändzin Gjamccho ušiel do indického exilu v roku 1959 po neúspešnom protičínskom povstaní.

Návštevu sleduje Čína, vládni politici sa s dalajlámom nestretnú

Návštevu dalajlámu ostro sleduje Čína, ktorá Tibet považuje za neoddeliteľnú súčasť krajiny. Na utorok nemá 74-ročný dalajláma žiadny oficiálny program. Po prílete okrem spomínaného rozhovoru pre spravodajskú televíziu ho nečaká ďalší program, pretože denne od 16.30 medituje.

V stredu ráno vstane ako každý deň o štvrtej, o piatej bude raňajkovať. Potom sa stretne so zástupcami nadácie, prezrie si pripravovanú výstavu o Himalájach a Tibete v bratislavskej Starej tržnici, prijme ho primátor mesta Andrej Ďurkovský. Potom si v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava prevezme ocenenie, ktoré spolu s ním dostane za slovenských bojovníkov za demokraciu protagonista novembra Fedor Gál.

Po jeden a polhodinovej pauze, určenej na oddych a modlitbu, sa dalajláma zíde s predsedami opozičných politických strán. O 14:00 bude mať prednášku pre verejnosť v športovej hale na Pasienkoch, cestou do hotela Crowne Plaza, kde bude ubytovaný, pozdraví zhromaždenie občianskych aktivistov za ľudské práva v Číne, ktoré pôvodne magistrát zakázal v čase návštevy čínskeho prezidenta. Vo štvrtok odletí do Prahy na Fórum 2000, konferenciu organizovanú jeho priateľom Václavom Havlom.

Organizátori čakajú na Pasienkoch niekoľko tisíc ľudí

Široká verejnosť si bude môcť budhistického mysliteľa vypočuť v Športovej hale na Pasienkoch. Organizátori očakávajú účasť niekoľko tisíc ľudí. Dalajláma, ktorý bojuje za širokú autonómiu Tibetu a občianske slobody Tibeťanov, by mal pozdraviť aj účastníkov demonštrácie proti porušovaniu ľudských práv v Číne. Zo Slovenska odcestuje do susedného Česka vo štvrtok dopoludnia.

Hoci sa s dalajlámom v minulosti stretlo viacero svetových politikov, niektorí z nich sa stretnutiu s ním vyhýbajú, keďže proti jeho medzinárodným aktivitám ostro vystupuje Čína.
Slovensko navštívil exilový tibetský vodca naposledy pred deviatimi rokmi. Vtedy sa s ním súkromne stretol z vtedajšej vlády premiéra Dzurindu len vicepremiér Csáky a podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš.

Tibet je autonómnou oblasťou Číny, ktorá ho obsadila v roku 1950. O deväť rokov neskôr po neúspešnom povstaní ušiel dalajláma do Indie, kde žije aj v súčasnosti.

Tibetský duchovný vodca dalajláma pricestoval...
Tibetský duchovný vodca dalajláma pricestoval...
+5Tibetský duchovný vodca dalajláma sa pozdravil...
debata chyba