Tekovčanom chýba úniková cesta v prípade havárie

Najbližšie k mochovským elektrárňam je tri kilometre vzdialená dedinka Nový Tekov. Elektrárne sa tam podľa starostky Viery Pappovej (KDH, SF, SMK) 800 obyvateľov neobáva. Vďaka peniazom z poplatkov a daní od elektrární si samospráva žije vysoko nad slovenské pomery. V dedinke je bazén, tenisový kurt s osvetlením, žrebčín či dostihový areál.

20.09.2009 12:26
Viera Pappová Foto:
Viera Pappová
debata

Ako sa vám žije pri jadrovej elektrárni?
Nevnímame ju záporne, ľudia nemajú výhrady ani proti dostavbe tretieho a štvrtého bloku elektrárne. Sme, naopak, radi, že sa to stavia na rovnakom mieste ako prvé dva bloky. Občania elektráreň vnímajú skôr ako pracovnú príležitosť.

Neobávate sa havárie?
Starosta Jaslovských Bohuníc tvrdí, že po havárii z roku 1976 majú v potoku stále mierne kontaminovanú vodu. Naši občania veria súčasnej technike aj prísnym pravidlám pre jadro. Najstarší občan obce povedal, že sa spolieha na múdrosť vzdelaných ľudí. Neviem, či by sa u nás v Novom Tekove našiel vôbec človek, čo by mal z elektrárne obavy. Zatiaľ máme skôr výhody. Elektráreň sme pocítili len pri jej výstavbe – keď sa do hĺbky 70 metrov odstreľovalo skalné podložie, tak na domoch popraskali strechy a steny. Poisťovne to nechceli riešiť, neskôr sme ľuďom poskytovali bezúročné pôžičky na opravy.

Nespôsobuje problémy para valiaca sa z chladiacich veží?
Ale áno. V zime máme na cestách oveľa viac námrazy a zvyšujú sa náklady na zimnú údržbu ciest. Na viniciach a ovocných stromoch sú zase zvýšené hubovité choroby spôsobené vlhkosťou, treba viac postrekovať.

A čo pohľad na elektráreň, ktorá zatieňuje blízke lesy?
Keď si sadneme pred dom, máme elektráreň pred očami zo všetkých strán, ale už sme si zvykli, neprekáža nám to.

Máte vôbec k dostavbe jadrovej elektrárne pripomienky?
Jediné, čo treba riešiť, je úniková cesta v prípade havárie. Mala by viesť v priamom smere od elektrárne cez Hron do Starého Tekova. Treba však postaviť nový most cez rieku. Pomohlo by to aj rozvoju regiónu, ľudia pracujúci v Mochovciach by do práce nemuseli jazdiť až cez Tlmače. Most riešime cez pripomienku k výstavbe.

Žijete roky bez únikovej cesty smerom od elektrárne?
V prípravných plánoch na výstavbu elektrárne most v minulosti bol, pri škrtaní nákladov ho však vyhodili. Koncom deväťdesiatych rokov sa náklady odhadovali na sedem miliónov korún. Kto chce ísť dnes do Starého Tekova, musí použiť niekoľkokilometrovú obchádzku, pre nízku vodu totiž nepremáva ani prievoz cez Hron.

Dávajú Mochovce dedinčanom naozaj prácu?
Pracuje tam v súčasnosti približne 30 našich občanov. Kto má vysokú školu, v elektrárni si miesto nájde. Máme však aj menej vzdelaných občanov, ktorí by sa mohli zamestnať v stavebných firmách pri dostavbe Mochoviec.

Koľko peňazí prichádza z elektrárne do rozpočtu obce?
Keďže sme v prvom pásme ohrozenia, na poplatkoch a daniach z nehnuteľností inkasujeme ročne asi 500-tisíc eur (15 miliónov korún), asi 30 percent nášho rozpočtu. Zo získaných peňazí je vybudovaný plyn, máme materskú školu, obecný úrad, dom smútku, kultúrny dom, teraz opravujeme cesty, vjazdy do dvorov a robíme kanalizáciu.

debata chyba