Premiérovu mladšiu sestru nasadil štát proti mafii

Medzi prokurátorskú elitu sa za pár rokov prepracovala mladšia sestra premiéra Roberta Fica. Luciu Chabadovú, rodenú Ficovú, zaradil šéf prokuratúry Dobroslav Trnka do odboru osobitného určenia, ktorý práve u seba zriadil. Odbor sa má zaoberať najvážnejšími kriminálnymi kauzami vrátane trestných činov politikov.

24.09.2009 06:10
Lucia Chabadová - Ficová Foto:
Sestra premiéra Roberta Fica, Lucia Chabadová.
debata

Ešte pred dvoma rokmi začínala Lucia Ficová na okresnej prokuratúre v Bratislave. V súčasnosti je už ako 30-ročná na Generálnej prokuratúre u Trnku. Akým spôsobom vyberal ľudí do nového odboru, neprezradil. „Nebudeme na to odpovedať,“ uviedla hovorkyňa Svetlana Močková.

Generálny prokurátor však včera potvrdil, že Lucia Chabadová u neho pracuje. „Áno, je tam zaradená v rámci stáže sestra pána premiéra. Zaoberá sa bytovou mafiou, jednou z veľkých káuz, kde máme niekoľko desiatok obvinených,“ hovorí Trnka.

Podľa zákona možno na Generálnu prokuratúru preložiť len prokurátora, ktorý má za sebou aspoň desať rokov praxe. Keďže Chabadová je tam iba ako stážistka, uvedená podmienka sa jej netýka. Na otázky včera odpovedať nechcela. „Obráťte sa na tlačové oddelenie. Ďakujem. Dopočutia,“ povedala a zložila telefón.

Odbor osobitného určenia má riadiť Peter Šufliarsky. Známy je napríklad tým, že dozoruje kauzy okolo Mikuláša Černáka. V marci sa Šufliarsky uchádzal o post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, v parlamente však nezískal dostatočnú podporu.

Nový odbor má podľa Trnku dohliadať napríklad na kauzy, ktoré po zriadení Špecializovaného trestného súdu z pôsobnosti špeciálnej prokuratúry vypadli, vrátane stíhania politikov. Tí ešte donedávna patrili automaticky pod Špeciálny súd, Ústavný súd však také riešenie označil za nezákonné.

Mafiánska skupina, ktorú rieši premiérova sestra, sa mala zaoberať podvodmi s nehnuteľnosťami spolu za niekoľko miliónov eur. Najmä starších ľudí rôznymi fintami oberali o byty cez biele kone s falošnými dokladmi. Prípad je stále v štádiu vyšetrovania.

Lucia Chabadová vyštudovala právo tak ako jej starší brat. V minulosti chodila s poslancom za Smer Robertom Madejom. V lete minulého roka sa vydala za Svätozára Chabadu mladšieho – syna vplyvného advokáta, ktorý zastupoval aj Ivana Lexu, či osoby obvinené v kauzách organizovaného zločinu. Chabada junior je tiež prokurátor.

debata chyba