Súkromná škola za pár eur. Len pre vyvolených

Premiérov syn Michal sa musel narodiť pod šťastnou hviezdou, keď môže vďaka talentu študovať v elitnej škole za pár eur. Súkromné školy totiž bežne vyberajú poplatky v stovkách eur bez ohľadu na prospech žiaka. Talentované deti finančne nepodporuje ani štát.

25.09.2009 06:16
Fico so synom Foto: ,
Premiér Robert Fico so synom Michalom
debata

Premiér Robert Fico dodnes neukázal zmluvu s gymnáziom Forel International School, kde za syna platí len 89 eur, hoci školné je tu 890 eur mesačne. „Nemám ju k dispozícii,“ reagoval jeho hovorca Braňo Ondruš na opakovanú žiadosť Pravdy. Fico pritom pred týždňom tvrdil, že nemá problém zmluvu zverejniť. „Na požiadanie vám predložím zmluvu, na základe ktorej vám preukážem, že za školné mesačne platím 89 eur, čo je 2 500 korún,“ uviedol Fico.

Premiérov syn získal od súkromnej školy štipendium, lebo vraj urobil výberové testy. Kto ďalší študuje s takouto výhodou, riaditeľka gymnázia Zurin Buckingham nespresnila. Súkromné stredné školy nadaným študentom štipendiá zväčša neposkytujú. Zariadenia totiž nedostávajú takú podporu zo štátnej kasy ako štátne, takže fungujú z peňazí od rodičov a sponzorov.

„Ročné školné je u nás tisíc eur. Špeciálne štipendiá neposkytujeme,“ uviedla riaditeľka Súkromného gymnázia Orbis eruditionis v Banskej Bystrici Monika Šabová. Podľa nej je školné určite prekážkou pre žiakov z chudobnejších rodín, aby išli na súkromnú školu. V minulom roku musel z osemročného súkromného gymnázia vo Vranove nad Topľou odísť žiak, lebo matka nemala na školné. Platí sa tu 40 eur mesačne. „Odpúšťame poplatok iba v prípade, ak sa stane v rodine tragická udalosť,“ konštatovala riaditeľka Ľubica Nováková.

V elitnej škole Forel International School v Bratislave, zameranej na cudzie jazyky, študujú okrem Michala Fica najmä deti diplomatov. Fico pre syna vyberá súkromné školy, hoci jeho Smer preferuje štátne školstvo. Premiérov syn Michal predtým chodil na 1. súkromné gymnázium v Bratislave, ktoré navštevuje aj 14-ročný syn šéfky školského výboru v parlamente Tatiany Rosovej (SDKÚ).

„Platí sa tu ročne okolo 1 100 eur,“ poznamenala Rosová. Súkromné gymnázium si vybrala najmä pre individuálny prístup k študentom. „Ešte som nepočula, že by súkromná škola dávala špeciálne štipendiá pre dobrých žiakov. Politik by ho však mal odmietnuť, keďže tu môže ísť o iný záujem,“ dodala. Podľa Ctibora Košťála z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, ktorý sa zaoberá školstvom, súkromné gymnáziá nemajú prečo dávať takéto štipendiá. Tvrdí, že talentované deti by mal podporovať skôr štát.

Štipendiá však štát neposkytuje ani výnimočným žiakom, ak nie sú v hmotnej núdzi. Hlavnou odmenou má byť pre nich stretnutie s ministrom Jánom Mikolajom (SNS). „Úspešní žiaci a študenti sú každoročne morálne oceňovaní Pamätným listom svätého Gorazda,“ uviedol v stanovisku rezort školstva.

Výhody pre deti prominentov môžu školy poskytovať, aby zvýšili svoju prestíž. V prípade politikov podľa Košťála prichádza do úvahy aj to, že potrebujú dobré styky na najvyšších miestach. „Ja ti zoberiem dieťa za korunu a ty mi vybavíš 10-miliónovú dotáciu na zateplenie školy,“ dodal.

debata chyba