Zubári zdraželi, korunky stoja viac

Pacienti s boľavými zubami musia načrieť hlbšie do peňaženky. Hoci rezort zdravotníctva v lete ohlásil, že všetky zdravotnícke pomôcky na recept od októbra zlacnejú o dvanásť percent, u zubárov sa platí viac.

09.10.2009 07:24
Zubár, zubná ambulancia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo zdravotníctva v poslednej kategorizácii liekov znížilo poisťovniam úhrady za dva druhy koruniek a mostíkov. Pacienti teraz za ne platia viac, pretože aby stomatológovia neprerobili, nechali rozdiel zaplatiť im. Korunka tak môže byť drahšia až o tri eurá (90 korún).

„Je to najmä chyba stomatológov,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Plošné zníženie cien zdravotníckych pomôcok rezort avizoval dopredu a k zákonu bolo vypísané aj pripomienkové konanie, kam mohli svoje pripomienky posielať všetky dotknuté organizácie. „Zubári sa nám vôbec neprihlásili. Tvrdia, že boli dovolenky a že si to nevšimli,“ dodala Čižmáriková.

Šéf komory zubných lekárov Ján Gašič povedal, že keď situácia vznikla a nereagovali na ňu ani poisťovne, ani asociácia na ochranu poistencov, začali rokovať s ministerstvom, aby to napravili. „Sme v rokovaní. Zatiaľ sme sa dohodli, že sa stretneme a budeme o tom rokovať,“ povedal Gašič, ktorý verí, že ceny opäť klesnú.

Od októbra je v lekárňach vyše päťtisíc liekov. Počet prípravkov bez doplatku o niečo klesol, naopak, pribudlo liekov, za ktoré pacient dopláca viac ako 5 eur. „Ide o systém kategorizácie. Závisí od toho, aké nové lieky pribudnú na náš trh. Teraz prišli drahšie lieky, preto sa aj zvýšili ceny niektorých liekov,“ vysvetlila Čižmáriková.

Pre pacienta je dôležité vedieť, že v každej kategórii svojho ochorenia má možnosť vybrať si liek bez doplatku alebo s doplatkom do 1 eura. Ak mu lekár predpíše drahý liek, môže si vždy pýtať lacnejšiu náhradu.

debata chyba