Pri biznise so Širokým Jahnátek na zákon nehľadí

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) pri obchodovaní so svojím bývalým šéfom Jurajom Širokým ignoroval zákony. Najvyšší kontrolný úrad navyše zistil, že od neho nakúpil viac tovaru, ako bolo dohodnuté. Firma bit - Studio by mala za tri roky zarobiť takmer 2 milióny eur (60¤miliónov korún).

15.10.2009 10:08
debata

„Ministerstvo hospodárstva nepostupovalo v súlade so zákonom,“ uvádza NKÚ niekoľkokrát v správe z kontroly obchodu, ktorý vlani uzavrel Jahnátek s firmou, ktorá patrí jeho bývalému chlebodarcovi Širokému. Ten je považovaný za sponzora vládneho Smeru.

Jahnátek pre Širokého pracoval, keď šéfoval spoločnosti Plastika Nitra, ktorá veľkopodnikateľovi tiež patrí. Široký je majiteľom bit – Studia prostredníctvom spoločnosti Druhá strategická.

Závery kontroly naznačujú, že rezort nemal obchod so Širokým dopredu poriadne naplánovaný. V zmluve, ktorú s firmou uzavrel, napríklad nebolo presne určené, aké množstvo techniky sa bude nakupovať. Spoločnosť tak potom na základe čiastkových zmlúv rezortu dodala viac tovaru a služieb, ako bolo v kontrakte.

„Na niektoré čiastkové dodávky neboli uzatvorené čiastkové zmluvy, k niektorým faktúram neboli priložené dodacie listy alebo preberacie protokoly,“ uvádza ďalej v správe NKÚ. Ministerstvo tak podľa neho porušilo hneď tri zákony – o verejnom obstarávaní, o účtovníctve aj o finančnej kontrole.

Rezort hospodárstva svoj postup nevysvetlil s tým, že v úrade včera neboli pracovníci, ktorí majú na starosti verejné nákupy. Samotnú zmluvu v minulosti napriek opakovaným žiadostiam médií odmietol zverejniť.

Obchod priťahuje pozornosť už dlhšie. Jahnátkov rezort vyberal dodávateľa výpočtovej techniky a súvisiaceho servisu z troch uchádzačov. Pri vyhlásení súťaže chcelo ministerstvo na počítače utratiť od 663 878 do 2 miliónov eur. Napokon uzavrelo kontrakt na hornej hranici. Rozhodujúcim kritériom mala byť najnižšia cena.

Na zbabraný obchod zatiaľ nik nedoplatil. „NKÚ nie je sankčný orgán,“ uviedla hovorkyňa Lenka Nosáľová. Ministerstvo by malo na základe kontroly prijať opatrenia na odstránenie nedostatkov. Kontrakt má ešte preveriť Úrad pre verejné obstarávanie.

debata chyba