Fico sa rozhodol obsadiť všetky župy

Smer Roberta Fica plánuje zo županských stoličiek vyšachovať politických protihráčov. Pre absolútny tromf vymyslel aj stratégiu. Značkou Smeru si vo všetkých krajoch poistil toho kandidáta, ktorý má šancu uspieť. Voličov zháňa aj samotný Fico, ktorý počas kampane mieri do regiónov.

29.10.2009 09:19
Fico, Bajan Foto:
Terajší šéf bratislavského kraja Vladimír Bajan (vpravo) rozbehol volebnú kampaň. S podporou Ficovho Smeru.
debata

V hre sú milióny z eurofondov a veľkorysé rozpočty, ktoré župy spravujú. Ficova strana stavila v siedmich krajoch na overené mená. Pod svoje krídla si vzala aj štyroch županov, ktorí pred štyrmi rokmi zvíťazili s podporou iných strán. Ide o bratislavského šéfa kraja Vladimíra Bajana, trnavského Tibora Mikuša, nitrianskeho Milana Belicu a trenčianskeho Pavla Sedláčka. „V župných voľbách chceme byť najúspešnejší,“ zdôraznila krajská predsedníčka Smeru v Banskej Bystrici Jana Laššáková.

Podľa politológa Michala Horského si Fico jasne uvedomuje, že župná politika môže výrazne posilniť jeho ambície pred júnovými parlamentnými voľbami. „Smer pristupuje k župným voľbám pragmaticky a bez akýchkoľvek škrupúľ podporuje bývalých osvedčených členov HZDS,“ zhodnotil Horský. Za najvypuklejší považuje príklad niekdajšieho mečiarovca Mikuša.

Naopak, so značkou Smeru sa musel rozlúčiť terajší šéf Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš, ktorý sa so stranou pohneval. Smer teraz vo voľbách podporuje svojho europoslanca Vladimíra Maňku.

Predvolebná kampaň zasiahne aj do pracovného...
župy grafika Predvolebná kampaň zasiahne aj do pracovného diára premiéra Fica, ktorý je podľa prieskumov najobľúbenejším politikom na Slovensku. Stredajší štart kampane venoval Bajanovi. Hovoril s ním o doprave a sociálnych veciach. Rokovanie s Ficom dostalo prednosť aj pred riadne plánovaným zasadnutím krajského zastupiteľstva, ktoré Bajan nezvolal.

Predvolebná kampaň zasiahne aj do pracovného diára premiéra Fica, ktorý je podľa prieskumov najobľúbenejším politikom na Slovensku. Stre­dajší štart kampane venoval Bajanovi. Hovoril s ním o doprave a sociálnych veciach. Rokovanie s Ficom dostalo prednosť aj pred riadne plánovaným zasadnutím krajského zastupiteľstva, ktoré Bajan nezvolal.

„Ráno sme aj s kolegom Františkom Šebejom normálne prišli na zastupiteľstvo. V rokovacej sále však bolo zhasnuté,“ opísal situáciu poslanec Peter Tatár (OKS). „Je neprijateľné, že sa zastupiteľstvo kraja bezdôvodne nekonalo,“ mieni poslanec Ladislav Snopko (SDKÚ).

Fico sa objaví aj pri ďalších kandidátoch Smeru. „Pán premiér príde 2. novembra do Zvolena a 7. novembra bude otvárať ihriská v Brezne a Žarnovici. Veríme, že k urnám pritiahne voličov,“ uviedla Laššáková. Kampaň sa skončí ráno 12. novembra, voľby budú v sobotu 14. novembra.

debata chyba