Poslankyňa Smeru získala titul odpísanou diplomovkou

Poslankyňa Smeru Renáta Zmajkovičová vyštudovala za právničku s pochybnou diplomovkou. Do diplomovej práce z roku 2007 odpísala niekoľko paragrafov rokovacieho poriadku parlamentu, ktoré vydávala za vlastný text. Podľa vysokoškolského profesora ide o plagiát. Či príde o titul, nie je jasné.

14.11.2009 07:26
Renáta Zmajkovičová Foto:
Renáta Zmajkovičová
debata

Zmajkovičová skončila Právnickú fakultu Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Magisterský titul jej dali za 74-stranovú diplomovku na tému „Tvorba práva s osobitným zreteľom na zákonodarný proces Národnej rady SR“. Do práce pritom prekopírovala minimálne 20 paragrafov zákona o rokovacom poriadku Národnej rady bez toho, aby to priznala. Zákon neuviedla ani v zozname použitej literatúry, ktorý je na konci práce.

„Ak niekto použije text zákona, nemôže ho vydávať za svoj vlastný. Musí ho označiť ako citát, inak je to plagiátorstvo,“ povedal pre Pravdu vysokoškolský profesor z Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Peter Vojčík. Zmajkovičová je pritom v parlamente šéfkou mandátového výboru, ktorý dozerá na to, či politici dodržiavajú zákony.

Podľa Vojčíka zlyhal aj školiteľ, ktorý Zmajkovičovej nedal prácu prepracovať. „Školiteľ by mal prísť na to, keď študent odpíše cudzí text,“ dodal.

Zmajkovičová mala za školiteľa Jaroslava Chovanca, ktorý je vedúcim katedry teórie a dejín štátu a práva na právnickej fakulte. „Zrejme som si to nevšimol. Už je to dávno. Myslel som, že postupuje seriózne,“ reagoval podráždene Chovanec.

V práci chýba čestné vyhlásenie, na ktorom študenti podpisujú, že priznali všetky texty z cudzích kníh. „Nikdy by som nevzal prácu, ktorá nemá čestné vyhlásenie,“ podotkol minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Na Žilinskej univerzite je šéfom komisie, ktorá udeľuje tituly. Kým ostatné univerzity majú čestné vyhlásenia povinné, smernica dekana Právnickej fakulty UMB ich zaradila medzi nepovinné časti.

Mikolaj sa jasne nevyjadril, či UMB preverí pre Zmajkovičovej diplomovku, hoci tvrdí, že na túto kauzu bude mať rovnaký meter ako na iné. „V žiadnom prípade sa to netýka politiky, školy kontrolujeme bez ohľadu na to, kto je študent či rektor,“ uviedol. Podľa neho v prípade kopírovania prác nejde len o zlyhanie študenta, ale aj školiteľa či recenzenta.

Ministerstvo má do konca roka pripraviť elektronický systém, ktorý umožní zistiť, či sú pod prácami podpísaní praví autori. Cez centrálny register záverečných prác sa majú overovať bakalárske, diplomové či rigorózne práce. Ministerstvo už v septembri priznalo, že po plagiátoroch z minulosti nebude pátrať. Pre nových falšovateľov bude najtvrdším trestom vyhodenie zo školy.

Vďaka tomu, že sa Zmajkovičová stala magisterkou, mohla vyštudovať za doktorku práv. Titul JUDr. získala vlani, jej rigorózna práca však nie je vedená v elektronickom katalógu univerzitnej knižnice. „Práca je na škole, videla som ju. Neviem, prečo nie je v online katalógu,“ uviedla Michaela Lihanová, ktorá na škole zodpovedá za rigorózne práce.

Zmajkovičová sa k celej záležitosti nevyjadrila. Pravda sa štyri dni pokúšala získať jej reakciu, no neúspešne. Nedvíhala mobil a nereagovala na SMS správu. Nezastihli sme ju doma, v trnavskej poslaneckej kancelárii ani v parlamente. Strana Smer odmietla reagovať s tým, že neodpovedá na žiadne otázky denníka Pravda.

debata chyba