Baška kúpil utajené vysielačky za milióny

Nákup vojenských vysielačiek za milióny eur, ktoré sú vojakom v boji nanič, na ministerstve pokračuje. Rezort obrany potichu podpísal ďalší obchod na dodávku rádiostaníc Tadiran v hodnote 22,2 milióna eur.

14.12.2009 06:04
Baška, vojaci Foto:
Minister obrany Jaroslav Baška zabezpečil vojakov vysielačkami, ktoré sa plne nespoja s ostatnými vysielačkami v armáde.
debata

Celkovo tak minister obrany Jaroslav Baška (Smer) bez akejkoľvek súťaže spolu s prvou várkou za 18 miliónov eur nakúpi izraelské vysielačky za vyše 40 miliónov eur. Obchod pritom smeruje k bývalému sponzorovi Smeru a spolužiakovi vysokého úradníka, ktorý o nákupoch v armáde rozhoduje.

Rezort obrany napriek opakovaným otázkam viac ako dva mesiace odmieta odpovedať na otázky týkajúce sa vysielačiek. Tají či už cenu, alebo prečo nakupuje niečo, čo nie je schopné prepojiť sa na iné zariadenie, ktoré armáda už má. Žiadnu z informácií denníka Pravda však rezort nepoprel. Odpovede ministerstva sú však v štýle od "otázky sú nepravdivé“ cez "je to vysoko odborná otázka, ktorú čitatelia nevedia posúdiť“ až po "nechajte to na odborníkov“.

Väčšina zo 140 vysielačiek má byť zabudovaná do starých obrnených vozidiel BVP 1 a 2 v útvaroch v Leviciach a Nitre a pravdepodobne aj Martine. Problém je, že ich technická životnosť sa blíži ku koncu a do piatich rokov by ich mali vyradiť. Podľa oficiálnych dokumentov ministerstva je priemerný vek vozidiel BVP okolo 30 rokov.

Opravy starých vozidiel pritom armáda sústavne odkladá pre nedostatok peňazí. Aký je priemerný vek vozidiel, ministerstvo odmieta dva mesiace povedať.

"Každá pozemná technika má svoj vlastný životný cyklus a po jeho ukončení je možné efektívnym spôsobom tento cyklus predĺžiť, poprípade techniku presunúť a využiť pre ďalšie použitie,“ uviedol hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

Tadirany majú problém sa spojiť

Podľa informácií Pravdy od vysokopostaveného úradníka na ministerstve sa o zákazku zaujímala aj nemecká spoločnosť Rohde & Schwarz, ktorá už vysielačky a potrebné kódovacie zariadenia slovenskej armáde dodáva v rámci komunikačného systému MOKYS.

Nakoniec však rezort vybral bez súťaže o generáciu staršie Tadirany, ktoré sa však s nemeckými rádiostanicami plne neprepoja. Vojak v poli tak bez dodatočných licencií a kódovačov cez systém Mokys nepošle veliteľom hlas aj dáta v jednom čase. Bráni tomu zabudovaný systém kódovania ACU-T, s ktorým je Tadiran nekompatibilný.

Rýchle spojenie zvukom aj obrazom s vojakom v poli mala byť pritom základná funkcia Mokysu za 170 miliónov eur.

Keď sa denník Pravda zaujímal, prečo rezort kupuje niečo za 40 miliónov eur, keď sa to nedá plne využiť, hovorca Gemela odpovedal: „Je to vysoko odborná otázka. Nákupu sofistikovanej vojenskej techniky predchádzala rozsiahla odborná analýza. Nechajte to na vojenských odborníkov, oni majú zodpovednosť.“

Sponzor Smeru a spolužiak v pozadí?
Utajený nákup vysielačiek za 40 miliónov eur pritom smeruje k bývalému sponzorovi strany Smer. V minulosti vystupoval v mene materskej firmy Tadiranu, Elbit Systems Dušan Herda. Ten bol vo viacerých firmách spolu s Bedřichom Hegerom, ktorý spoluprácu s Herdom v septembri priznal. Navyše v roku 2001 Heger daroval strane Smer pri jej rozbiehaní 236-tisíc korún (7 883 €), čo bol vtedy tretí najväčší dar. Zároveň je Heger spolužiakom Ľudovíta Mikušku z ministerstva obrany, ktorý od roku 2008 šéfuje všetkým nákupom vojenskej techniky v armáde.

Vysielačky pre armádu

  • Baška nakúpil bez súťaže vysielačky za 40 miliónov eur
    • ide o ručné a zabudované rádiostanice do 140 vozidiel
    • väčšinou ide o vozidlá tesne pred ,,technickou smrťou"
    • Tadirany sa plne nespoja s ostatnými vysielačkami v armáde
    • kúpené vysielačky nevedia naraz prenášať hlas aj dáta bez dodatočných úprav
    • nadstavbu na prenos dát ministerstvo ani nekúpilo
debata chyba