Kukláčov vyučuje falošný magister Chára

Falošného magistra zamestnal na polícii minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Za inštruktora trenčianskych kukláčov zobral Zdeňka Cháru (58), otca hokejového reprezentanta Zdena. Chára starší sa pritom pýši falošným diplomom magistra z Univerzity Komenského v Bratislave.

28.01.2010 06:00
Zdeněk Chára Foto:
Zdeněk Chára.
debata

„Sme radi, že polícia môže mať vo svojich radoch skúseného a kvalitného inštruktora výcviku, ktorý už vychoval nejedného profesionála,“ uviedol hovorca na ministerstva vnútra Erik Tomáš na margo prijatia Cháru staršieho do polície. Kaliňák z neho policajta urobil vo veku 58 rokov, keď iní, naopak, odchádzajú do výsluhového dôchodku.

Podľa trenčianskej policajnej hovorkyne Kataríny Hlaváčovej sa Chára preukázal pri nástupe do polície diplomom z Univerzity Komenského. Škola potvrdila, že nikdy nijaký diplom na meno Zdeněk Chára nevydali.

„Na meno Zdeněk Chára nikdy nebol Univerzitou Komenského vydaný diplom. Podľa zistených skutočností v archíve UK a na Pedagogickej fakulte ide o falšovanie verejnej listiny, ktoré nevykonal žiaden zamestnanec školy,“ konštatovala prorektorka univerzity pre legislatívu Mária Ďuračínska.

Podľa informácii Pravdy diplom s rovnakým číslom, ako má Chárov, vydala univerzita o tri roky skôr v roku 1998 úplne inej osobe. „Pre ochranu osobných údajov jeho meno zverejniť nemôžeme, ale zvažujeme ďalšie právne kroky v tejto veci,“ dodala Ďuračínska.

Samotný Chára starší sfalšovaný diplom nepoprel. „To netvrdím,“ uviedol na otázku, či je jeho diplom pravý a v poriadku. Zároveň sa viac k tomu odmietol vyjadriť a žiadal osobné stretnutie.

Ministerstvo vnútra na informáciu o falošnom diplome reagovalo opatrne. „Musíme vec preveriť, potom sa ukážu ďalšie kroky. Chárov spis sme celý prebrali z ministerstva obrany,“ uviedol Tomáš.

Chára predtým pracoval v rezorte obrany, kde potreboval vysokoškolské vzdelanie. To preukázal práve falošným diplomom z roku 2001. Odvtedy od ministerstva obrany, konkrétne športového klubu Dukla Trenčín, bral niekoľko rokov plat ako vysokoškolsky vzdelaný zamestnanec, hoci titul nemal.

...

Mohol tak spáchať niekoľko trestných činov. „Určite je to pozmeňovanie a falšovanie verejnej listiny a dá sa to charakterizovať aj ako trestný čin podvodu,“ uviedol právnik Marek Benedik. Podľa neho mohol niekto predstieraním vysokoškolského titulu uviesť niekoho do omylu pre vlastný prospech. „Poškodené ministerstvo by mohlo na súde požadovať vrátenie peňazí,“ dodal.

Roman Jurík, ďalší právnik, tiež pripúšťa, že by mohlo ísť o trestné činy. „O tom musí rozhodnúť súd, ale v každom prípade ide o priestupok neoprávneného používania akademického titulu,“ dodal Jurík.

Podľa polície v súčasnosti Chára na mieste inštruktora výcviku vysokoškolský titul nepotrebuje, hoci sa ním preukázal. Nemá vďaka nemu ani vyšší plat. Benedik tvrdí, že napriek tomu sa Chára mohol dostať do neoprávnenej výhody už pri nástupe do zamestnania. „Čo ak bol ešte jeden kandidát na to isté miesto s riadnou vysokou školou? Potom bol znevýhodnený,“ do­dal.

debata chyba