Mikolaj hrozí Prešovu za čierne školné miliónovou pokutou

Tisíce eur (milióny korún) platia študenti Prešovskej univerzity za kurzy, ktoré sa nikdy nekonali. Poplatok 333 eur (vyše desaťtisíc korún) vyberá od asi stovky externistov každý semester neziskovka Erves na základe zmluvy.

09.02.2010 09:40
debata
Neziskovka Erves vydáva študentom doklady na... Foto: Pravda
Dokument, Prešovská univerzita Neziskovka Erves vydáva študentom doklady na univerzitnom hlavičkovom papieri.

Neziskovka Erves vydáva študentom doklady na univerzitnom hlavičkovom papieri. (pre väčší náhľad kliknite na obrázok).

Podľa viceprezidenta Slovenskej rektorskej univerzity (SRK) Jána Bujňáka ide o čierne školné, ktoré inkasuje nielen Prešov, ale asi polovica verejných vysokých škôl. Hoci ide o porušenie zákona, doteraz na to žiadna nedoplatila.

Pravda má k dispozícii kópiu zmluvy, podľa ktorej mala neziskovka Erves zabezpečiť školenia v oblasti práva, ekonómie či manažmentu. „Nič také nebolo. Chodíme na externé štúdium Prešovskej univerzity (PU), jej učitelia nám chodia prednášať,“ uviedla jedna zo študentiek Mária Hodorová.

Zmluva mala podľa niektorých študentov zakryť čierne školné, ktoré vyberajú cez Erves od externistov PU. Ide o tretiakov, ktorí študujú manažment diaľkovo v Dubnici nad Váhom. Univerzita ich vedie ako neplatiacich, vďaka čomu dostáva peniaze od štátu. Študenti pritom platia ročne spolu asi 66-tisíc eur (okolo dva milióny korún).

Kde peniaze končia, nie je jasné. Univerzita poprela, že má niečo spoločné s Ervesom. Potvrdenie o skúške, ktoré Erves vydal v mene univerzity jednej zo študentiek, označila za falošné. „Predložený dokument považujeme za falzifikát a zvažujeme podanie trestného oznámenia na osobu, ktorá ho podpísala,“ uviedla PR manažérka fakulty manažmentu PU Martina Ferencová.

Potvrdenie podpísala študentka univerzity a zamestnankyňa Ervesu Monika Dohňanská. Tá sa v pondelok v te­lefóne zapierala. Šéf Ervesu Daniel Lajčin ani v pondelok neodpovedal na mailom zaslané otázky. Na celú vec nereagoval ani Dubnický technologický inštitút, kde Prešovská univerzita vyučuje svojich externistov. Inštitút vlastní eseročka Dupres, kde je spoločníkom Lajčin.

Podľa viceprezidenta SRK Bujňáka inštitút a univerzita našli spôsob, ako sa dostať k peniazom. „Nevedia k ním prísť čestne, tak to robia nelegálne,“ konštatoval. Podľa Bujňáka nezákonné školné vyberá asi polovica z dvadsiatky verejných vysokých škôl. „Sú to tie, ktoré nemajú dobrú kontrolu akademickým senátom a nedodržujú zákon,“ uviedol.

Podľa Bujňáka ide o mladšie univerzity, na ktorých je slabý výskum, a teda trpia aj nedostatkom peňazí. Minister im za porušovanie zákona môže dať pokutu, podľa Bujňáka sa tak ešte nestalo. „Je to však politická záležitosť, lebo nové školy sú zakladané s politickým pozadím a každá má niekde v parlamente svojho ochrancu. Ak by si to minister dovolil, tak by mu to spočítali. To je tragédia školstva,“ reagoval.

Šéfka školského výboru Tatiana Rosová (SDKÚ) upozorňuje, že novela, ktorou minister Ján Mikolaj (SNS) zaviedol školné pre externistov, situáciu ešte zhoršila. „Školy teraz pýtajú čierne aj legálne poplatky naraz, študent tak platí dvakrát,“ dodala. Podľa nej sa úroveň vysokých škôl zhoršuje, keďže časť z nich chce na študentoch len zarobiť. „Nie je normálne, čo sa deje,“ poznamenala.

Mikolaj hrozí Prešovu a neziskovke trestom. „Ministerstvo školstva môže udeliť pokutu od 16 596,50 eura do takmer 500 000 eur (15 miliónov korún),“ varoval minister.

debata chyba