Interblue opäť všetko komplikuje, Lütken už firmu nezastupuje

Jana Lütken už nie je členkou správnej rady spoločnosti Interblue Group Europe. Taktiež jej zaniklo podpisové právo. Vyplýva to z pondelkového výpisu zo švajčiarskeho obchodného registra.

22.02.2010 11:37
debata

Nový správca schránkovej firmy, ktorá je údajným univerzálnym nástupcom rovnomennej – ale už zaniknutej – garážovej firmy z Washingtonu, ešte nie je v registri zapísaný, informuje webový portál eTrend.

Je to už druhá závažná zmena za posledné dva týždne, ktorá naznačuje, že ľudia z pozadia chcú firmu upratať alebo skomplikovať rokovania so Slovenskom. Firma totiž zmenila v meste Zug adresu. Ide pravdepodobne o podobnú kancelársku budovu, kde majú rovnakú adresu ďalšie desiatky firiem.

Na zatiaľ poslednom oficiálnom stretnutí so zástupcami ministerstva s Janou Lütken ešte v januári sa nepodarilo nič dohodnúť. Lütken nedokázala predložiť dokumenty, ktoré by dokazovali, že vo švajčiarsku založená firma je aj skutočne univerzálnym nástupcom Inteblue Group pôvodne založenej v USA. Potrebné dokumenty aj s menom právneho zástupcu firmy mala predložiť do konca januára. Neurobila tak.

Interblue Group (Europe) ešte stále dlhuje Slovensku doplatok 15 miliónov eur za nakúpené emisné kvóty z roku 2008. Firma však neuznáva envirorezortom deklarované využitie peňazí získaných z predaja v súlade so zelenými investičnými schémami. Slovensko predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU v závere roka 2008 garážovej firme Interblue Group za približne 75 miliónov eur. V porovnaní s okolitými krajinami tak Slovensko mohlo rovnakú sumu prerobiť.

debata chyba