Pravda mení majiteľa, britský Daily Mail nahradila spoločnosť Florena

Spoločnosť Florena, a.s. získala vydavateľstvá PEREX, a.s.,ktoré je vydavateľom denníka Pravda a Avízo s.r.o., ktoré vydáva viacero inzertných titulov. Spoločnosť Florena vlastnia klienti skupiny J&T, ktorá transakciu sprostredkovala.

01.03.2010 16:36
debata

Predávajúcim je britská mediálna skupina Daily Mail & General Trust, ktorá bola majiteľom oboch spoločností od polovice roka 2006. Kupujúcu stranu pri rokovaniach zastupovala skupina J&T, ktorá v rámci transakcie získala právo kúpiť od spoločnosti Florena a.s. vydavateľstvo PEREX, a.s.

Výška kúpnej ceny nebude na základe dohody oboch strán zverejnená. „Keď sme zaregistrovali záujem britských majiteľov predať Pravdu a Avízo, identifikovali sme to ako zaujímavú investičnú príležitosť. V médiách vidíme veľký potenciál. Denník Pravda je na Slovensku najstarším denníkom, navyše po vyčistení trhu v deväťdesiatych rokoch jedným z iba dvoch všeobecných denníkov na domácom trhu a vidíme tu veľký priestor pre rast. To sú silné predpoklady, s ktorými sa dá do budúcna pracovať,“ vysvetlil dôvody kúpy oboch vydavateľstiev Ivan Jakabovič, jeden zo zakladateľov skupiny J&T.

Žiadna zo spoločností zainteresovaných v transakcii nie je prepojená na spoločnosť Mac TV,s.r.o., ktorá je na Slovensku prevádzkuje televíziu JOJ.

PEREX, a.s. vydáva na Slovensku najstarší denník Pravda, ktorý vznikol už v roku 1920 ako Pravda chudoby. S predajom okolo 50 tisíc kusov je na Slovensku celkovo štvorkou medzi denníkmi a dvojkou medzi všeobecnými denníkmi. AVÍZO s.r.o. vydáva predovšetkým denník Avízo a niekoľko ďalších inzertných titulov.

Skupina J&T sa zameriava na poskytovanie komplexných služieb spojených s privátnym bankovníctvom, správou majetku privátnych klientov a inštitúcií, investičným bankovnictvom a projektovým financováním. Svoje služby rozvíjapredovšetkým na trhoch Českej republiky, Slovenska a Ruskej federácie. Viac na www.jtfg.com.

debata chyba