Svet o TGM veľa nevie. Jeho kvality by sa mu však hodili

Mohla by sa mu páčiť súčasná česká úradnícka vláda. A možno by volil sociálnu demokraciu Jiřího Paroubka. Bol by Tomáš Garrigue Masaryk spokojný s dnešným svetom?

06.03.2010 20:45
Tomáš Garigue Masaryk Foto:
Tomáš Garigue Masaryk
debata

Pri 20. výročí nežnej revolúcie uviedla vlani americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, že vízia prvého československého prezidenta sa napĺňa v strednej Európe. Historici však nad týmito slovami krútia hlavou.

"Nespájajte, preboha, vykalkulované politické výroky západných ministrov s odkazom Masaryka,“ reagoval na šéfku diplomacie USA český historik Milan Hauner. "Každý český politik by si ho tiež rád privlastnil. Václav Havel i Václav Klaus,“ upozorňuje odborník, ktorý pôsobí na Wisconsinskej univerzite.

Aj britský historik Martin Brown tvrdí, že Clintonová si len prihrievala polievočku. "Možno to je prekvapenie, ale len veľmi málo ľudí v západnej Európe a Amerike vie, kto Masaryk bol. Nemám pochybnosti o tom, že vyjadrenia Clintonovej pripravili iba dobre informovaní diplomati,“ povedal pre Pravdu autor knihy Ako sa rokuje s demokratmi.

Masaryk by sa kriticky díval na terajšiu českú politickú scénu. „Od jej súčasných predstaviteľov sa líšil najmä v tom, že jeho politika nikdy nebola bojom o moc, ale zápasom o vplyv. Nie však o vplyv osobný, ale o vplyv programov a myšlienok, ktorým zasvätil svoj život,“ povedal pre Pravdu český historik Lubomír Pána. "Český parlament v súčasnej dobe v plnej miere potvrdzuje jeho slová – v parlamente sa tliacha, áno, a kde sa tliacha, tam sa nemyslí. Vo funkcii prezidenta často dával prednosť úradníckym vládam a s tou, ktorá je pri moci teraz, by bol pravdepodobne spokojný rovnako ako obyvatelia Česka. V prieskumoch je to najpopulárnejší kabinet za celé obdobie trvania Českej republiky,“ vysvetlil Pána.

Pre Masaryka by nebolo jednoduché vybrať si, koho by dnes podporoval. "Nebol tímový hráč. Mohol by byť členom len tej strany, ktorej politiku by jednoznačne určoval. Žiadnej inej,“ tvrdí Vratislav Doubek, autor niekoľkých publikácií o československom prezidentovi. "Osobne mal však bližšia k ľavici ako k pravici. Jeho žena Charlotta Masaryková bola členkou a funkcionárkou sociálnych demokratov. Pod jej vplyvom im pravdepodobne dával hlas aj vo voľbách,“ myslí si Pána.

Aký je teda jeho odkaz? „Neklamať a nekradnúť,“ zdôrazňuje Hauer.

"Známy spisovateľ Herbert George Wells povedal, že Masaryk by bol skvelým prezidentom Európy,“ pridáva sa Brown. "Hoci z jeho odkazu podľa mňa veľa nezostalo, na toto musím myslieť. Keďže teraz máme prezidenta Európskej únie, nemali by sa vyžadovať od Hermana Van Rompuya tie isté kvality, aké spájame s Masarykom?“

debata chyba