Meno Irene Spoerry sa objavilo aj pri predaji akcií VSŽ

Meno právnej zástupkyne cyperskej firmy, ktorá za pozemky vo Veľkom Slavkove vysúdila 60 miliónov eur, sa spája nielen s kauzou sporného financovania SDKÚ. Ako zistila Pravda, meno Irene Spoerry figurovalo aj v súvislosti s predajom štátnych akcií VSŽ za prvej Dzurindovej vlády koncom roka 2001.

03.04.2010 08:25
komín, emisie Foto:
Pri predaji štátnych akcií VSŽ v roku 2001 sa verejne nahlas hovorilo o zneužití dôverných informácií a o prepojení fi nančných skupín s politikmi. (Ilustračné foto)
debata

K časti akcií vtedajších VSŽ sa dostala okrem finančných skupín aj britská firma A.R.T. Investments Limited. Podľa výpisu z britského obchodného registra vznikla len pár mesiacov pred predajom akcií VSŽ. V britskom obchodnom registri je ako riaditeľ firmy A.R.T. Investmens Limited zapísaný šéf Trident Trust Company. A Irene Spoerry, ktorá ručila za úver SDKÚ, bola v tom čase členkou predstavenstva tohto trustu.

Zhodná je aj adresa A.R.T. Investmens Limited a Trust Company v cyperskom Limassole, kde sídlia aj ďalšie schránkové firmy, v ktorých figuruje Spoerry. V roku 2004 podľa dokumentov z registra zmenila firma A.R.T. Investmens adresu. Presťahovala sa na Albert Place do domu s menom Lawford House, kde sídli väčšie množstvo spoločností. Na tejto adrese sídli aj firma Allied Wings, ktorá poskytla v roku 2000 SDKÚ úver.

V minulosti sa v súvislosti s predajom štátnych akcií VSŽ objavili podozrenia zo zneužitia dôverných informácií a o prepojení finančných skupín s politikmi. Štátny Transpetrol totiž tesne pred vianočnými sviatkami roku 2001 a doslova pár minút pred uzavretím burzy ponúkol cez Bratislavskú burzu cenných papierov na predaj 3,5 milióna akcií VSŽ.

Predaju predchádzal takmer 80-percentný prepad ceny akcie. V októbri 2001 sa burzová cena jednej akcie VSŽ pohybovala na úrovni 465 Sk. Na začiatku decembra zostúpila na stokorunovú hranicu. Minister hospodárstva v prvej Dzurindovej vláde Ľubomír Harach preto predaj akcií najprv pozastavil, ale už o dva dni dal súhlas, aby ich Transpetrol na burze predal. Harach svoje rozhodnutie zdôvodnil rizikom, že cena za jednu akciu VSŽ môže ešte klesnúť. Vtedajší šéf U. S. Steelu, firmy, ktorá mala o kúpu akcií VSŽ záujem, John Goodish postup Dzurindovej vlády zhodnotil ako neférový. „Nepovažujeme za férové umiestniť akcie na burzu 5 až 10 minút pred jej zavretím,“ vyhlásil vtedy Goodish.

Exminister Ľubomír Harach sa už k predaju akcií VSŽ veľmi vyjadrovať nechce. „Myslím, že už bol dostatočne zanalyzovaný. Meno Irene Spoerry sa tam neobjavilo. Mne toto meno nič nehovorí.“ tvrdil v piatok. Za jediný problém považuje to, že predaj nebol dobre skoordinovaný a akcie sa dali na trh v zlom čase – pred Vianocami.

Britská schránková firma A.R.T. Investmens neskôr spolu s finančnou skupinou Penta ovládala 50-percentný podiel v holdingu dvadsiatky výrobných podnikov patriacich pod VSŽ. V roku 2003 stúpla cena jednej akcie na 343 Sk. Schránková firma neskôr svoj 32-percentný podiel predala finančnej skupine Penta. Samotná Penta priznala, že A.R.T. Investments bola založená s cieľom investovať na trhoch východnej a strednej Európy. Zastrešovať mala súkromných investorov investujúcich rizikový kapitál v tomto regióne. Dnes už firma A.R.T. Investments neexistuje.

„Vianočný“ prevod 21-percentného balíka akcií VSŽ vyšetrovala Generálna prokuratúra a Úrad pre finančný trh. Žiadne porušenie zákona však nezistili.

debata chyba