Veľká voda straší, z ľudí v Gemerskej Vsi urobila ostrovanov

Intenzívne dažde z posledných dní obrátili život naruby desiatkám obyvateľov obce Gemerská Ves v okrese Revúca. Hlavne z ľudí v jej miestnej časti Šankovce urobila veľká voda ostrovanov. Viacerí z nich mohli vonku z domu a na ulicu len v čižmách. Rieka Turiec sa s obyvateľmi Gemerskej Vsi takto zahráva často. Naposledy v januári tohto a predtým vlani v decembri.

15.04.2010 16:57
povodeň, Gemerská Ves Foto:
Cesta a priestranstvo v okolí kostola v Gemerskej Vsi pripomínalo močiar.
debata

Starosta obce Zoltán Árvai (Smer) hovorí, že prší od utorka, ale výstrahu tretieho stupňa vyhlasovali až v stredu večer, keď koryto Turca neodolalo návalu vody. „Tá sa vyliala a zaplavila celé okolie. Hore sme boli takmer celú noc. Ľudia zachraňovali hospodárske zvieratá i sami sa strachovali o svoje životy a majetky,“ zdôraznil. Z necelej tisícky obyvateľov sa priamo v ohrození vody ocitlo niekoľko desiatok rodinných domov. Voda zaplavila pivnice, záhrady, dvory, no aj polia, lúky a cesty. Časť pri kostole úplne odrezala od sveta.

„Voda sa dostala aj do chrámu a v noci sme za pomoci ľudí zachraňovali koberce, prenášali oltár a k dverám dávali vrecia s pieskom. Napriek tomu je v kostole voda tak do 15 centimetrov. Najbližšie dni tam omšu slúžiť nebude možné,“ vykresľuje situáciu miestny rímsko-katolícky kňaz Pavol Pribula. Kostol aj s farou sa stal ostrovným miestnom. Farár mohol von z domu jedine v čižmách. „Ešte okolo druhej v noci som bol preparkovať auto do inej časti obce, lebo tu by zostalo vo vode,“ dodáva.

Dvor a záhradu Šerešovcov v Gemerskej Vsi... Foto: Štefan Rimaj
povodne Dvor a záhradu Šerešovcov v Gemerskej Vsi zaliala voda.

Asi sto metrov od kostola býva pani Priska Kerestéšová. V noci nezažmúrila oka. „Dvor, pivnicu, záhradu, všetko máme pod vodou. Strachovať sme sa museli aj o svoje životy. Nikto nevedel, kedy voda prestane stúpať,“ zdôraznila 62-ročná dôchodkyňa. Na sadenice v záhrade môže zabudnúť aj Angelika Šerešová, ktorej dom stojí pri moste ponad rieku Turiec. „Do domu nám našťastie nenatieklo, no vonku je pod vodou všetko,“ zdôraznila.

Starosta Árvai sa do postele dostal o štvrtej ráno. „Bol sme v pohotovosti. Ľuďom pomáhali aj dobrovoľní hasiči. Ratovali okrem iného aj ošípané, ktoré niektorým preniesli na bezpečnejšie miesto,“ podotkol.

Problémy mali aj pri susednej obci Otročok, kde vyliata voda zaplavila hektáre lúk a pasienkov. Len o niečo priaznivejšia situácia bola aj v iných obciach okolo Tornale a Revúcej. Podľa informácií hydrometeorolo­gického ústavu boli v regióne Slaná od Rimavskej Soboty až po Košice vyhlásené hydrologické výstrahy tretieho stupňa. Smerom na západ, na juhu stredného Slovenska výstrahy druhého stupňa.

Pani Priska Kerestešová nespala v noci na... Foto: Štefan Rimaj
povodne Pani Priska Kerestešová nespala v noci na štvrtok ani minútu. S manželom zachraňovala v Gemerskej Vsi zvieratá a ratovali aj seba.

Počasie zaskočilo aj obyvateľov Bakty pri Rimavskej Sobote, kde ľudí zasypali krúpy. „Ľadovec nás prekvapil okolo obeda a trval asi štvrťhodinu. Krúpy väčšie ako hrach väčšie škody síce nespôsobili, aktivovali však alarmy na viacerých autách,“ povedal predseda tejto miestnej časti Rimavskej Soboty Ján Végh. Ľadovec zaskočil aj vodičov, ktorí mali čo robiť, aby úsekom, kde sa krúpy menili na kašovitý sneh prešli bez nehody.

Na iných tokoch v Banskobystrickom kraji síce hladiny stúpli, stále však ide podľa Riga o stavy hlboko pod prvým stupňom povodňovej aktivity. Hladinu na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity dosiahli prítoky Ipľa – Krupinica a Štiavnica v ich dolných tokoch v okrese Levice. Pod banskobystrických vodohospodárov spadá aj okres Rožňava, kde je druhý stupeň povodňovej aktivity na potoku Štítnik.

Pri Košiciach vystrája Bodva, vystrašila viacero dedín

Intenzívny dážď zdvihol aj hladiny riek na východe. V okrese Trebišov hrozila Roňava, kde vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Okolie na západ od Košíc ohrozovala Bodva, v Medzeve a Jasove ohrozovala domy v rómskych osadách, no zaliala dom Jána Petruša, ktorý býva na Kováčskej ulici v Medzeve. „Dom sme rekonštruovali minulý rok. Dali sme dokonca aj drenáže a teraz je všetka robota nanič. Dom je síce poistený, ale neverím, že mi niečo preplatia,“ vraví nešťastný majiteľ domu. Ak sa z neho chce dostať suchou nohou, musí liezť na ulicu cez okno.

Voda zaliala aj cesty vedúce z Medzeva až do Moldavy nad Bodvou, odbočku do obce Debraď pohltila úplne.
Bodva sa vyliala aj na svojom dolnom toku v Turni nad Bodvou. Zaliala domy, pivnice a pozemky bielych aj Rómov, ktorí bývajú neďaleko rieky. Všetci spoločne čelili prívalu vody. „Starosta nám pomohol, ráno doviezli piesok i vrecia. Plníme ich a spevňujeme brehy, nič iné nám neostáva,“ hovorí šéf rómskej hliadky Jozef Kónya. „Voda sa mi doatala do záhrady aj pivnice, to isté aj susedom. Pomáhame si všetci navzájom, inak sa to ani nedá,“ tvrdí Tibor Nagy, ktorý býva obďaleč.

Mária Horváthová má vo svojom dome v Turni... Foto: Boris Macko
povodne Mária Horváthová má vo svojom dome v Turni niekoľko centimetrov vody.

„V Jasove a Medzeve sme začali ukladať vrecia s pieskom. Podobne aj v Dedinách Zádiel a Dvorníky, kde voda ohrozovala materskú školu. Tretí stupeň povodňovej aktivity je na rieke Bodva aj pri Hosťovciach a Turni nad Bodvou, na rieke Olšava pri Bohdanovciach, tu však nebolo treba zatiaľ robiť opatrenia, hladinu monitoruje hliadka. Tretí stupeň je na potokoch Slivník, riečke Roňava a potoku Chlmec,“ povedal Dušan Mydla z prevádzky košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Druhý stupeň bol na Hornáde pri Kysaku a Ždani. Dážď síce cez deň ustal, no o tretej popoludní začalo opäť pršať. Ľudia z miest a dedín, ktoré sú pri rozvodnených riekach však dúfajú, že sa počasie umúdri a hladiny riek klesnú.

Takto vyzerala odbočka na Debraď z cesty medzi... Foto: Boris Macko
povodne Takto vyzerala odbočka na Debraď z cesty medzi Moldavou nad Bodvou a Jasovom.

Nočný dážď skomplikoval situáciu aj na ceste III. triedy medzi obcami Lažany a Svinia v okrese Sabinov. Miestny potok podmyl časť mosta a uvoľnil jeho výtokové čelo. Časť cesty je prejazdná iba v jednom jazdnom pruhu. Cestári na vozovku umiestnili dopravné značenie. Výšku škody predbežne odhadli na dvetisíc eur. Rekonštrukcia potrvá asi dva týždne. Starostovia obcí neevidujú iné škody a nevyhlasovali zvýšený stupeň povodňovej aktivity.

Cesta a priestranstvo v okolí kostola v...
Bodva začala zalievať aj okraj Turne nad...
+7Mária Horváthová má vo svojom dome v Turni...
debata chyba