Hanzel: Išlo o veľké peniaze a miesta na kandidátke Smeru

Jeden zo zakladateľov Smeru a podnikateľ Bohumil Hanzel pre SME povedal, že podnikateľ Ľubomír Blaško daroval Smeru 32 miliónov korún cez sprostredkovateľa Drahomíra Mihálka pred voľbami v roku 2002.

19.05.2010 08:42 , aktualizované: 10:51
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (219)

Hanzel patril k sponzorom strany a sám oslovoval ďalších podnikateľov, aby podporili vtedy rozbiehajúci sa Smer. Bývalý poslanec za Smer Hanzel tvrdí, že peniaze zháňal aktívne aj Robert Fico. So súčasným premiérom si v tom čase podľa neho boli blízki. Fico mu vraj hovoril, ako zohnal okolo 100 miliónov korún, informuje SME.

„Videl som aj kópiu zmluvy medzi Ficom a sponzormi. Ide o veľké peniaze a miesta na kandidátke.“ Smer sa od Hanzela dištancuje, spochybňuje jeho dôveryhodnosť. „Už dávno sa ľudsky a politicky rozišiel so stranou,“ napísal šéf tlačového odboru Úradu vlády Braňo Ondruš a informácie o peniazoch od Blaška označil za propagandu.

Z Hanzelových slov vyplýva, že strana mala zabezpečené financovanie od sponzorov v pravidelných dávkach a suma, ktorú minula na kampaň, niekoľkonásobne prevýšila zákonom stanovený limit. Na internetovej stránke prešovskej organizácie Smeru bola medzi sponzormi firma Movyrob, ktorá nie je zapísaná vo výročnej finančnej správe strany, ako to nariaďuje zákon. Majiteľ firmy Miroslav Mularčík SME potvrdil, že dal Smeru peniaze. Krajský šéf Smeru Stanislav Kubánek sa vyhovára, že informáciu dal na web grafik a nie je pravdivá. Zo stránky ju hneď stiahli a Mularčík potom už tvrdil, že strane nič nedal.

Pre sponzora Smeru žiadajú zvolať finančný výbor

Sponzorom strany Smer by sa mal zaoberať parlamentný výbor pre financie, rozpočet a menu. Podnet na výbor podala Aliancia Fair-play. Podľa nich mala webová stránka prešovskej organizácie strany Smer priniesť informácie o sponzorskom príspevku pre stranu zo dňa 18. septembra 2009 od firmy Movyrob Prešov. Jeho poskytnutie potvrdil aj samotný darca. Príspevok však nie je súčasťou zoznamu darcov v rámci výročnej správy strany za rok 2009, konštatuje Aliancia.

Podľa zákona o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov musia byť príspevky súčasťou výročných správ, dodala šéfka Aliancie Zuzana Wienk s tým, že ak výročná správa neobsahuje potrebné údaje, Národná rada SR vyzve stranu, aby nedostatky v určenom termíne odstránila. „Ak výročná správa podľa oznámenia Národnej rady Slovenskej republiky alebo jej povereného orgánu neobsahuje všetky údaje alebo ak údaje nie sú úplné alebo pravdivé, ministerstvo financií pozastaví vyplatenie príspevku na činnosť a príspevku na mandát až do oznámenia Národnej rady Slovenskej republiky alebo jej povereného orgánu o odstránení nedostatkov v určenom termíne,“ cituje Aliancia zo zákona.

Aliancia Fair-play preto žiada výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu, aby vyzval Smer o doplnenie údajov do výročnej správy za rok 2009, a aby oznámil Ministerstvu financií SR, že výročná správa strany Smer nespĺňa zákonné požiadavky, a preto by ministerstvo malo pozastaviť vyplatenie štátnych príspevkov až do odstránenia nedostatkov. „Vyzývame výbor, aby podnet preskúmal a začal konanie aj o možnom prijatí nezákonného daru,“ uzavrela Wienk.

219 debata chyba