Aj v homosexuálnej rodine môže dieťa vyrastať spokojne

Slovensko, čo sa týka uznania homosexuálne orientovaných ľudí, žije ešte v kamennej dobe. Kým vyspelé štáty už majú vyriešenú aj adopciu detí, my sme ešte nedostali ani k debate k o registrovanom partnerstve. Môžu za to parlamentné strany, ktoré sa z obavy zo straty voličských hlasov tejto téme vyhýbajú.

21.05.2010 07:45
dieťa, novorodenec, batoľa Foto:
Ilustračné foto
debata (251)

Odborníci už pritom nielen v registrovanom partnerstve, ale ani v adopcii detí problém nevidia. Podľa nich by výchova v rodine dvoch gayov či lesbičiek deťom neublížila. Na Slovensku už beztak nie je výnimkou, ak sa o dieťa starajú partneri rovnakého pohlavia. Dokonca ani legislatíva vzniku takých rodinných spoločenstiev nebráni.

„Cieľom rodinnej výchovy je dať dieťaťu lásku, pocit bezpečia a ďalšie kvality nevyhnutné pre jeho zdravý vývoj. Kde je napísané, že v harmonickej homosexuálnej rodine ich dostať nemôže?“ pýta sa psychologička Katarína Kubašovská. Pripúšťa, že ideálne pre dieťa je mať v rodine tak ženský, ako aj mužský vzor. Pripomína však, že jeden z nich chýba aj v neúplných rodinách, ba v detskom domove často oba.

Slovenské zákony umožňujú osvojiť si dieťa aj „single“ jedincovi, tak žene, ako aj mužovi. Ak by súd adopciu nedopustil pre sexuálnu orientáciu, môže sa žiadateľ oprieť o medzinárodné právne normy.

V januári 2008 Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že Francúzsko diskriminovalo lesbickú ženu, keď jej zamietlo adopciu z dôvodu „chýbajúcej roly otca“. Súdny verdikt konštatoval porušenie Konvencie o ľudských právach, ktorej článok 8 zaručuje právo na súkromný a rodinný život a článok 14 zakazuje diskrimináciu. Ak by teda slovenský homosexuál neuspel doma, Štrasburg by mu mal vyjsť v ústrety.

Adopciu dieťaťa jedným z registrovaných partnerov z európskych krajín zo zákona umožňuje Nemecko, Belgicko, Dánsko, Island, Nórsko, Holandsko, Švédsko. V Španielsku či vo Veľkej Británii si deti môžu adoptovať aj homosexuálne páry, ktoré tak získavajú normálne rodičovské práva.

Na Slovensku žije v súčasnosti bez rodičov okolo 5– až 6-tisíc detí. Pre mnohé by adopcia homosexuálmi mohla znamenať príležitosť prežiť detstvo mimo detského domova. „Najmä o deti staršie, rómske či zdravotne hendikepované by však ani zo strany takýchto párov zrejme záujem nebol,“ domnieva sa Marek Roháček so združenia Návrat. Také majú podľa neho šance skôr vo viacdetných rodinách, ktoré si už primárnu túžbu po materstve a rodičovstve splnili.

Predstavitelia slovenských hnutí na podporu registrovaného partnerstva zatiaľ adopcie nepresadzujú. „Naším cieľom je dosiahnuť prijatie zákona, ktorý by stanovil pravidlá pre trvalé životné a majetkové spoločenstvo dvoch osôb rovnakého pohlavia – a nie pre výchovu detí,“ tvrdí predseda iniciatívy Inakosť Július Kolenič. „Adopcie nie sú naša agenda, preto sa k nim nevyjadrujeme,“ pridal sa Marián Vojtek z hnutia Ganymedes.

251 debata chyba