Diplomová práca na kľúč? Stačí 380 eur

Z predaja diplomových prác sa stáva výnosný obchod. Na internete nie je problém nájsť ľudí alebo firmy, ktoré za poplatok od 380 do 2 500 eur napíšu diplomovú prácu presne podľa želania študenta. Za nižšie odmeny pripravia i eseje, referáty, seminárne, ročníkové či bakalárske práce. Keďže nejde o trestný čin, možnosť odhaliť podvod majú iba vysoké školy. Zákon, ktorý by im v tom mohol pomôcť, vláda zatiaľ neprijala a do volieb už ani nestihne.

25.05.2010 09:07
škola, študent, knižnica, diplomovka, diplomová... Foto:
Ilustračné foto.
debata (35)

„Na internete sme ľahko našli asi 20 inzerentov, ktorí ponúkali vyhotovenie takých prác. Jedenásť z nich veľmi rýchlo zareagovalo,“ opísal analytik Miroslav Beblavý, ktorý v nadchádzajúcich voľbách kandiduje za SDKÚ.

Jeho tím si u týchto autorov objednal diplomové práce v odbore ekonómia či sociálna práca. Poplatky za to sa pohybovali od 380 do 1 000 eur. „Tí, čo ich vedia spraviť lacnejšie, asi viac kopírujú. Tí, čo chcú byť originálni, si pýtajú viac,“ prezradil analytik.

Podobné služby ponúka dokonca aj firma, ktorú vedú dvaja spoločníci s bakalárskym titulom. Podľa informácií na internetovom portáli dokážu okrem stredoškolských vytvoriť aj bakalárske či diplomové práce v 17 odboroch za 450 až 2 500 eur. Redaktor Pravdy sa na nich telefonicky obrátil so žiadosťou, aby mu vypracovali diplomovku z histórie. Zástupca firmy mu poradil, aby si na webe vyplnil objednávku, na ktorú odpovedia do 24 hodín.

Vysokoškolské práce na objednávku

  • najlacnejšie diplomovky možno vybaviť u autorov, ktorí pracujú jednotlivo, už za 380 eur
    • firmy diplomovku s asi 60 stranami vyhotovia zhruba od 1 000 eur

    50-stranová bakalárska práca vo firme stojí okolo 450 eur

    • 90-stranovú diplomovú prácu vie firma pripraviť za 2 250 až 2 520 eur
      • najviac „výrobcov“ diplomoviek sa špecializuje na ekonómiu a humanitné vedy
    • kontrolu môžu zabezpečiť len konzultanti (školitelia) diplomantov a prísna obhajoba práce

„Záleží na téme. Snažíme sa ísť cestou kvality. Keby sme to nevedeli zvládnuť, tak to radšej odmietneme. Práce zvykneme odovzdávať po kapitolách, aby sa mohli predkladať konzultantovi,“ informoval pracovník jednej z firiem. S objednávateľom pritom uzavrú normálnu, aj keď diskrétnu zmluvu.

Legislatíva je na podvodníkov s diplomovkami prikrátka. Polícia sa nimi nezaoberá. Pokiaľ to neupraví zákon, zodpovednosť leží len na vysokých školách.

Kontrolovať autora by mal najmä konzultant (školiteľ) diplomovej práce a komisia, ktorá prácu posudzuje. „Školiteľ má diplomovú prácu so študentom pravidelne konzultovať, sledovať jej vznik, vidieť postup a metódy jeho práce. Komisia by zase mala pri obhajobe zistiť, či ju autor naozaj pozná,“ upozornil rektor Univerzity Komenského František Gahér.

Rektorka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Beáta Kosová s ním súhlasí. „Neexistuje predsa, aby niekto zrazu prišiel s hotovou diplomovkou bez toho, aby som videla, že na nej postupne pracoval,“ vysvetlila. Pripomína, že ak raz škola študentovi vysokoškolský diplom vydá, odobrať by mu ho mohla iba súdnou cestou, čo by bolo veľmi komplikované.

Problém je, že aj keď sa téma diplomoviek zadáva aj jeden a pol roka vopred, študent sa s konzultantom často stretáva len sporadicky, čo kontrolu sťažuje. Podpisuje síce čestné vyhlásenie, že prácu napísal sám, no ak to poruší, spätne ho nemožno potrestať. „Legislatíva hovorí len o vydaní diplomu, nie o odňatí,“ objasnil Jaroslav Ivor, dekan na Bratislavskej vysokej škole práva. Vyrábanie diplomoviek na objednávku nie je trestné. „Je to vlastne dohoda o vykonaní práce. Tí ľudia iba spracujú zadanie, takže podvod pácha len študent,“ dodal Ivor.

Návrh zákona, ktorý by to mohol riešiť, už pripravila Univerzita Komenského. Podľa informácií Pravdy leží na ministerstve školstva. „Požadovali sme, aby sa mohol titul odobrať študentovi, ktorý v rozpore s čestným vyhlásením pri písaní diplomovej práce podvádzal,“ povedal Gahér. Zákon však bude riešiť až nastávajúca vláda. Prečo sa to nepodarilo presadiť súčasnému ministerstvu školstva, Pravda nezistila. Na otázky rezort do redakčnej uzávierky neodpovedal.

35 debata chyba