Povodeň sa presunula na juhovýchod, ohrozila Košice

Katastrofálne povodne, ktoré ničili krajinu v uplynulých dňoch, vrcholili na juhu východného Slovenska. Potom, ako najväčšia povodňová vlna Hornádu prešla Košicami, ohrozovala ľudí napríklad pod sútokom s Torysou pri Ždani a Čani. Voda sa preliala cez hrádzu v obci Sady nad Torysou. Desaťtisíce ľudí boli počas dňa bez elektrickej energie v Košiciach, dodávky sa podarilo obnoviť večer.

04.06.2010 23:15 , aktualizované: 05.06.2010 23:30
povodne Foto:
Veľká voda robí problémy hlavne na východe Slovenska.
debata (21)

Hrozba zaplavenia domov sa počas dňa posúvala od Košíc k obciam nižšie po prúde. V Ždani síce hladina kulminovala o 16:00 na 550 centimetroch, ešte o 21:00 sa však držala na 547 centimetroch.

V obci Sady nad Torysou zaplavila voda viacero rodinných domov až po strechy. „Voda preliala hrádzu, hoci aj navýšenú vrecami s pieskom, nemôžme už nič robiť len čakať,“ uviedol starosta obce Sady nad Torysou Jozef Adamkovič. Voda zasiahla 40 domov z ktorých muselo odísť približne 70 ľudí.

Torysa tiež postihla blízku obec Košické Olšany. Zaplavená je najmä miestna rómska osada, jej obyvateľov evakuovali do kultúrneho domu, povedala pracovníčka obecného úradu. Most v obci, ktorý je na hlavnej trase medzi Košicami a Michalovcami, je zatiaľ prejazdný.

Stúpa naďalej aj rieka Ondava na Zemplíne. „Kulmináciu očakávame neskôr popoludní alebo vo večerných hodinách, zatiaľ hrádze vydržali,“ uviedol prednosta obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci.

Na horných úsekoch však rieky pokračujú v poklese. Napríklad Torysa v Prešove na poludnie opadla na približne tri metre, pričom v rovnakom čase v piatok presahovala päť metrov.

V Košiciach na Hornáde už povolili návrat do svojich domovov väčšine z približne 1500 evakuovaných ľudí. Najhoršia vlna už prešla aj obcou Vlkyňa na juhu stredného Slovenska, povedal starosta Ján Czigány. Obec sa nachádza na Rimave za sútokom s Blhom. Práve Blh vyhnal v piatok z obydlí ľudí v približne pätnástich obciach.

Košice zažili veľkú nočnú evakuáciu

Problémy spôsoboval v noci a ráno Hornád v Košiciach a okolitých obciach. V druhom najväčšom meste preventívne evakuovali asi 1500 spomedzi zhruba 230 000 obyvateľov.

Ľudí z košických častí Ťahanovce, Sever, Džungľa a Krásna nad Hornádom evakuovali, pretože Hornád v piatok večer a v noci stále stúpal. V sobotu sa však situácia zlepšila a krízový štáb rozhodol, že obyvatelia Ťahanoviec, Krásnej a časti Sever sa môžu vrátiť do svojich domovov. V časti Džungľa sú ešte stále priesaky vody.

Takmer meter vody majú obyvatelia v bytovkách... Foto: SITA
povodne Takmer meter vody majú obyvatelia v bytovkách na Budovateľskej ulici v Prešove.

Bez vážnejších následkov ostal podľa dostupných informácia aj prielom hrádze z vriec s prieskom na Mlynskom náhone – ramene Hornádu vedúcom do centra mesta. Hrádzu hasiči obnovujú, vyliatie vody nehrozí.

Hornád stále ohrozuje niektoré obce pod vodnou nádržou Ružín a v okolí Košíc. Evakuácia dvoch ulíc napríklad predpoludním hrozila v obci Nižná Myšľa, kde sa v piatok zosunul svah s viacerými domami. Ďalšie obce sa počas noci pred očakávanou kulmináciou rieky bránili budovaním hrádzí.

Hornád už napríklad klesol pri Kysaku nad Košicami. „Klesanie však bude postupné, pozvoľné a potrvá niekoľko dní,“ uviedol Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Upozornil, že naplnené ostávajú všetky vodné nádrže na východe Slovenska. Napríklad vodná nádrž Domaša dosiahla dokonca svoje historické maximum, tvrdil.

V Kežmarku ľudia nemohli výjsť zo svojich bytoviek.

Situácia sa naopak výraznejšie upokojuje na severe východného Slovenska, kde výraznejšie klesla rieka Poprad. „Evakuovaní sa postupne vracajú do svojich domov, niektoré obce ešte ostávajú odrezané od sveta, prelomilo totiž asi päť mostov,“ uviedol predseda krízového štábu v Starej Ľubovni Peter Sokol. V regióne sú problémy so zásobovaním pitnou vodou, elektrinou či plynom. Na distribúcii vody sa podieľajú cisterny. Voda tiež ustúpila v Kežmarku či Bardejove.


V obce Ploské neďaleko Košíc včera celý deň...
Povodeň na rieke Rajčianka. Prívalová vlna...
+47Povodeň v obci Rajčianka. Ľudia vytiahli gumáky.
21 debata chyba