Európske peniaze na rómske projekty sú možno zneužívané

Televízia Markíza má informácie, ktoré vedú k podozreniam zo zneužívania európskych peňazí. Informovala o tom v hlavnej večernej spravodajskej relácii Televízne noviny. Ide o prostriedky, ktoré vláda rozdelila na rómske projekty. Medzi desiatky obcí a občianskych združení rozdelili zhruba 12 miliónov eur. Nadácie odmietajú informovať, na čo ich použili a čo prospešné za státisíce eur vlastne robia.

09.06.2010 21:30
Rómovia, osada, cigáni, rómske deti Foto:
Slovensko má pravdepodobne opäť problém so zneužívaním eurofondov. Tentokrát ide o peniaze určené na riešenie rómskej problematiky.
debata (12)

Televízia Markíza oslovila štatutárov niekoľkých neziskových organizácií, no ani jeden nebol ochotný vyjadriť sa. Neziskovka Kveta, ktorej zakladateľmi sú manželia, dostala takmer 250-tisíc eur. Na oficiálnej adrese o nich nič nevedeli a pri návšteve u nich doma odmietli čokoľvek povedať.

Podobne zareagovali aj z občianskeho združenia Zora z Bratislavy, ktorá dostala 280-tisíc eur či Rómske víly Džajany, ktoré by mali mať projekty tiež za zhruba 280-tisíc eur. Spoločné majú jedno – hoci za obrovské sumy sú zodpovedné združenia, tie sa pri otázkach odvolávajú na tretiu osobu. Otázne teda podľa televízie je, kto projekty vymýšľa a či z nich majú úžitok Rómovia alebo niekto iný.

„Primárny je ten problém aj s adresami, niekedy aj s tou ochotou komunikovať s médiami, to už je individuálna vôľa, nemôžeme na tom stavať kritérium schopnosti alebo neschopnosti implementovať projekty,“ zareagoval hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Tomáš Halan zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku uviedol, že komisia doteraz urobila iba jednu kontrolu na Slovensku a tá sa týkala sociálnych podnikov.

12 debata chyba