Maďarská menšina chce podporu od vlády sediacej v Bratislave

V budúcom parlamente zasadne najmenej zástupcov polmiliónovej maďarskej menšiny v celej ponovembrovej histórii Slovenska. SMK sa do snemovne neprebojovala vôbec a zo 14 poslancov nováčika Most-Híd má až polovica slovenskú národnosť. Vzťahom minority a väčšinového obyvateľstva to však paradoxne môže prospieť ako nikdy predtým.

14.06.2010 17:49
Béla Bugár Foto:
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
debata

Podľa politológa Michala Horského patrí volebný úspech Mostu-Híd, ktorý presadzuje politiku slovensko-maďarského porozumenia a, naopak, neúspech SMK, ktorá sa opiera najmä o pokyny maďarského premiéra Viktora Orbána, k najväčším pozitívam týchto volieb. „Je to triumfálny výsledok,“ povedal. V Národnej rade tak podľa neho zostala už len jedna strana fungujúca na etnickom princípe – SNS. Aj tá cez parlamentný prah prekĺzla len vďaka „úbohým siedmim stotinám percenta hlasov“.

Podľa politológa dali občania Slovenska svojou voľbou ten najjasnejší odkaz nielen dovnútra krajiny, ale aj navonok. „Ľuďom na strednom a severnom Slovensku sa prejedli vulgarity SNS. Obyvateľom južných okresov zase hystéria prichádzajúca z Budapešti. Maďarská menšina dala najavo, že chce, aby jej záujmy chránila vláda v Bratislave,“ mieni Horský.

Ďalej tvrdí, že SMK a jej lídra Pála Csákyho nasmerovalo do „politického dôchodku“ nielen nešťastné prijatie zákona o dvojakom občianstve v maďarskom parlamente krátko pred slovenskými voľbami. Strana neuspela ani konfrontačnou volebnou kampaňou voči odštiepencom z Mostu-Híd a slovenská pravica ju vnímala ako čoraz nevhodnejšieho partnera pre koalíciu. Po volebnom neúspechu jej hrozí odchod ďalších politikov k najväčšiemu konkurentovi.

Most-Híd, ktorý iba pred rokom založil exšéf SMK Béla Bugár, má po sobote ambíciu podieľať sa na vláde. Z mandátov, ktoré získal, však až sedem patrí Slovákom. Štyria z nich sú politici OKS, strany známej radikálnymi postojmi v presadzovaní svojich zámerov. Premiér Robert Fico ich už nazval „talibancami“ a označil za „výbušninu“ v strane bugárovcov.

„Aj napriek našim vyhraneným názorom sa v parlamente budeme správať zodpovedne, na stabilite pravicovej vlády nám veľmi záleží,“ odmieta Ficove útoky Ondrej Dostál zo štvorky OKS. Strana je podľa neho pripravená robiť aj kompromisy a vo volebnom programe má viacero bodov zameraných na menšiny. Chystá sa napríklad odstrániť „absurdity“ z jazykového zákona, týkajúce sa používania slovenčiny „za každú cenu“ či pokút za jazykové prehrešky.

Spolupráce sa nebojí ani vedenie Mostu-Híd. „Pán Dostál bude zaručene obhajovať maďarskú menšinu v parlamente účinnejšie ako poslanec Duray z SMK,“ tvrdí podpredseda strany Zsolt Simon.

Politológovia pred voľbami dávali väčšie šance SMK a obávali sa skôr prepadu voličských hlasov pre Most-Híd, o čom svedčili aj predvolebné prieskumy. Csákyovci však napokon porazili bugárovcov iba vo volebnom obvode Štúrovo. V ďalších tradičných baštách SMK – Dunajskej Strede, Galante či Nových Zámkoch – sa voliči odklonili k Mostu-Híd.

Vo voľbách 2006 dostala ešte jednotná SMK takmer 12-percentnú voličskú dôveru. Teraz získal Most-Híd 8,12 a SMK 4,33, čiže dokopy až 12,45 percenta hlasov voličov. Bugárovu stranu však podporilo aj veľa Slovákov, ktorí by etnickú stranu nevolili.

Výsledky v bývalých baštách SMK
Volebný obvod hlasy pre SMK hlasy pre Most – Híd
Štúrovo 43,24 % 36,61 %
Dunajská Streda 32,87 % 50,87 %
Galanta 14,16 % 29,37 %
Nové Zámky 10,54 % 19,94 %
debata chyba