V parlamente bude málo žien a veľa Bratislavčanov

Do novozvoleného parlamentu zasadne 23 žien, čo je ešte o jednu menej ako pred štyrmi rokmi. Najviac ich uspelo na kandidátke Smeru - desať. Najvyššie pozície po zohľadnení preferenčných hlasov majú zasa na kandidátke SDKÚ, kde sa v prvej štvorke umiestnili tri. Úspešná bola aj podpredsedníčka SNS Anna Belousovová, ktorá je však už roky poprednou tvárou SNS.

15.06.2010 14:22
Parlament, NR SR Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Bez ženského zastúpenia v Národnej rade zostala strana Most. Tieto počty sa však môžu upraviť po zostavení novej vlády, keď niektorých ľudí vystriedajú v poslaneckých laviciach náhradníci.

Najviac kandidátov si vo voľbách uvádzalo ako...
ženy v parlamente Najviac kandidátov si vo voľbách uvádzalo ako povolanie politik, poslanec či inak činná osoba v štátnych službách alebo komunálnej politike, až 96. Najvyšší podiel a takmer všetkých úspešných poslancov má doterajšia vládna strana Smer, kde podobný spôsob profesionálneho uplatnenia uvádzalo až 58 kandidátov. Druhá najpočetnejšia bude skupina manažérov, ekonómov či podnikateľov - 28. Najviac - až jedenásť - ich má SaS. Medzi novými poslancami sa objavia aj pedagógovia, vedci, lekári, právnici ba aj novinári.

Najviac kandidátov si vo voľbách uvádzalo ako povolanie politik, poslanec či inak činná osoba v štátnych službách alebo komunálnej politike, až 96. Najvyšší podiel a takmer všetkých úspešných poslancov má doterajšia vládna strana Smer, kde podobný spôsob profesionálneho uplatnenia uvádzalo až 58 kandidátov. Druhá najpočetnejšia bude skupina manažérov, ekonómov či podnikateľov – 28. Najviac – až jedenásť – ich má SaS. Medzi novými poslancami sa objavia aj pedagógovia, vedci, lekári, právnici ba aj novinári.

Ako nová strana priniesla do parlamentu najviac nových tvárí SaS – žiaden zo zvolených dvadsiatich dvoch nemá za sebou skúsenosť s poslaneckým či vládnym kreslom. Z nováčikov uspeli napríklad Jana Žitňanská a Radoslav Procházka z KDH a Eugen Jurzyca s Janou Dubovcovou za SDKÚ.

povolania poslancov
povolania poslancov povolania poslancov

Do poslaneckej lavice zasadne aj bývalý moderátor, člen vedenia niekdajšej SDĽ a doterajší riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády Braňo Ondruš. Do parlamentu sa za SNS prekrúžkoval aj bývalý hokejista Vincent Lukáč. Most-Híd Bélu Bugára je síce novou stranou, no prináša zväčša už opozerané tváre politikov, výnimkou, aj to iba čiastočnou, je ekonóm Ivan Švejna, ktorý to skúšal už v iných politických stranách.

Najviac poslancov bude mať Bratislavský kraj – 61. Najmenej bude Trenčanov, iba desať. Druhým najúspešnejším krajom je Trnavský, ale iba s 15 poslancami.

Poslanci pôvod

Ako bude vyzerať parlament? Pozrite si kompletný zoznam poslancov

12 debata chyba