Fico žiada post šéfa parlamentu, líder KDH Figeľ to odmieta

Premiér Robert Fico žiada súčasnú opozíciu o miesto predsedu parlamentu, ak sa dostane do opozície. "Keď dôsledne uplatňujete proporcionálny systém pri vytváraní exekutívy a pri vytváraní vlády, musíte ho dôsledne uplatňovať aj v Národnej rade SR. Strana, ktorá má 35 percent a ktorú sa rozhodnete vytlačiť do opozície, musí mať postavenie spíkra - predsedu národnej rady," vyhlásil v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu (SRo) súčasný premiér.

19.06.2010 14:11
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico má záujem o funkciu predsedu parlamentu.
debata (339)

Okrem miesta šéfa zákonodarcov chce aj primeraný počet predsedov výborov a všetky funkcie, ktoré už teraz opozícia má, ako Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad a iné. Meno budúceho predsedu parlamentu však Fico nepovedal. Ako vyhlásil, ešte nie je rozhodnutý, čo bude po zostavení novej vlády robiť.

Spolubesedníkom premiéra bol šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ. Ten jeho požiadavku o postre predsedu parlamentu odmietol. Z jeho vyhlásení vyplynulo, že parlamentná väčšina má byť reprezentovaná aj v čele Národnej rady. Médiá už skôr špekulovali, že súčasného predsedu Národnej rady Pavla Pašku (Smer) nahradí v rozbiehajúcom sa štvorročnom volebnom období práve Figeľ. Predseda KDH odmietol tieto informácie komentovať

O Jánovi Figeľovi sa tento týždeň polemizovalo, či sa nakoniec nedá dokopy s najväčšou stranou. Figeľ však tvrdí, že od začiatku bol za dohodu pravicových strán a formálna a oficiálna odpoveď Ficovi bola už pred voľbami nie. Tvrdí, že dostali pozvanie na rokovanie od predsedu vlády, nie predsedu Smeru, v ten istý deň, kedy sa štyria lídri dohodli na spolupráci.

Fico však celú reláciu nehovoril o štvorkoalícii, ale o šesťkoalícii, pretože podľa neho štyria poslanci za OKS, ktorí figurovali na kandidátke Mostu-Híd, a štyria Obyčajní ľudia, ktorí sa prekrúžkovali na kandidátke SaS, spôsobujú nestabilitu a malú väčšinu bude veľmi ťažké udržiavať. Premiér tvrdí, že je obrovská spoločenská objednávka na silnú, stabilnú a sociálnu vládu vo forme silnej dvojkoalície a v tejto súvislosti dostávajú stovky listov od občanov, ktorým sa nepáči predstava štyroch strán, ktoré sú rozhádané. „KDH je jednotné a akcieschopné,“ ubezpečil Figeľ.

Fico naťahuje čas, tvrdí Figeľ

Šéf kresťanských demokratov podotkol, že Fico naťahuje čas. Prezident Ivan Gašparovič ho totiž poveril zostavením novej vlády a dal mu čas do stredy. Figeľ si nevie predstaviť, čo bude Fico ešte robiť do stredy. „Mali by ste ísť za prezidentom republiky, povedať, aká je situácia a čím skôr odovzdať poverenie,“ poradil šéfovi Smeru Figeľ. Fico však kontroval, že jasne povedal, že čas naťahovať nebude a za prezidentom pôjde v stredu a v ten istý deň zrejme hlava štátu odovzdá poverenie pravicovým lídrom. „Čas mi končí v stredu,“ prízvukoval premiér.

Fico s Figeľom sa dotkli aj otázky Európskeho finančného stabilizačného rámca, ktorý premiér označil za „otázku života a smrti pre Slovensko“. Tvrdí, že táto vláda „žiadnu pôžičku Grécku neposkytla, iba odblokovali mechanizmus“. Vzápätí však svoje výzvy na rokovanie so súčasnou opozíciou Fico podložil tým, že je pripravený systém odblokovať, ale chce poznať názor pravice. „Ja budem predsa niesť zodpovednosť za to? Keď niečo podpíšem, tak sa to musí aj implementovať a oni mi nevedia povedať, či to budú alebo nebudú,“ zdôraznil Fico v SRo. Figeľ mu však odkázal, že za nich zodpovedný nie je a vyzval ho, aby konal, keďže má na to mandát. Strany, ktoré majú v súčasnosti v parlamente väčšinu, by dohodu na túto tému mali zavŕšiť v utorok a bližšie sa Figeľ k obsahu dohody vyjadriť nechcel.

339 debata chyba