Jahnátek pri tendri porušil zákon sedemkrát

Rezort ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer) porušil vlani v tendri na opravu fasády ministerstva sedemkrát zákon o verejnom obstarávaní. Konštatoval to v týchto dňoch Úrad pre verejné obstarávanie.

28.06.2010 11:48
Jahnátek Foto:
Ministerstvo hospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka (Smer) pri tendri na opravu fasády budovy ministerstva niekoľkonásobne porušilo zákon.
debata

Ministerstvo si práce objednalo bez skutočnej súťaže, podľa odborníkov najmenej za 3-násobne predraženú sumu 640-tisíc eur (19,3 milióna korún). Zákazku dostala len vlani založená stavebná firma Best Stav, ktorej spolumajiteľkou bola v čase tendra osoba príbuzná s Jahnátkovym známym. Obstarávanie malo podobné črty ako známy nástenkový tender.

„Protokol o výsledku kontroly hovorí o siedmich porušeniach zákona o verejnom obstarávaní. Úrad začne správne konanie o uložení pokuty,“ informovala hovorkyňa úradu Helena Fialová. Ministerstvo v rozpore so zákonom nespravilo verejnú súťaž, ale do tendra si zavolalo tri vybrané firmy. Rezort namietal, že z fasády budovy ministerstva opadávali obkladačky, preto musel rýchlo konať, čo však podľa úradu pri kontrole nepreukázal.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
korupcia, úplatok Ilustračné foto.

Ako chce nová vláda čeliť korupcii:

  • povinné elektronické verejné obstarávania
    • za formálne nedostatky sa nebude vyraďovať zo súťaží
    • ponuky, posudky komisií a zdôvodnenia budú v tendroch zverejňované
    • dodatky k víťaznej ponuke zásadne meniace podmienky alebo cenu nebudú povolené
    • za „príliš nízku cenu“ uchádzač nebude vyraďovaný z tendra

    Zdroj: programové tézy pravicovej koalície


Rezort najprv uzavrel zmluvu len na odstránenie obkladačiek, vyrovnanie podkladu a natiahnutie stavebného lepidla za 427-tisíc eur s DPH. Následne podpísal dodatok za 213-tisíc eur aj na fasádnu omietku, ktorá je pritom štandardnou úpravou. Aj podpis dodatku bez súťaže bol v rozpore so zákonom. „Kontrolovaný použil postup rokovacieho konania bez zverejnenia bez splnenia zákonného dôvodu,“ dodala Fialová.

Úrad chcel výsledky kontroly zverejniť už pred voľbami, ale ministerstvo dva razy požiadalo o predĺženie lehoty na vyjadrenie. Napokon protokol o výsledku aj tak nepodpísalo. V priebehu previerky rezort tvrdil, že nič neporušil. „Svojím konaním ministerstvo postupovalo nad rámec zákona, aby zvýraznilo transparentnosť a dosiahlo najnižšiu možnú cenu na obstaranie diela,“ konštatoval komunikačný odbor ministerstva.

Ministerstvo tvrdilo, že za obnovu fasády zaplatí 101 eur/m2, čo je však 3-násobne viac ako obnova fasády na kľúč aj so zateplením. „Obnova fasády vyjde bežne do 30 eur za štvorcový meter,“ povedal Peter Gašpierik zo žilinskej spoločností Fidabo. Spolumajiteľkou firmy Best Stav, ktorá na ministerstve zákazku dostala, bola vlani Petra Bödörová. Tá býva v Nitrianskych Hrnčiarovciach niekoľko desiatok metrov od domu ministra Jahnátka.

Bödörovej príbuzného Miroslava Bödöra videli s Jahnátkom na spoločnej poľovačke. Zákazku pritom u Jahnátka získala aj Bödörova firma Bonul. Uspela v tendri za 3,57 milióna eur na stráženie budov ministerstva, v ktorom prísne nastavené podmienky splnil z uchádzačov len Bonul.

Obdobné nedostatky ako pri tendri na opravu fasády na Jahnátkovom ministerstve mal aj známy nástenkový tender na rezorte výstavby, pre ktorý premiér Robert Fico počas svojej vlády odvolal dvoch ministrov za SNS. Jahnátek ako minister vydržal celé štyri roky a o pár dní sa stane opozičným poslancom Smeru. Pri „nástenke“ došlo podobne ako pri „fasáde“ k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní a k predraženiu služby. V prípade „nástenky“ išlo o firmu avocat, v ktorej pôsobia ľudia blízki Jánovi Slotovi. Pri oboch tendroch nemali všetky firmy možnosť predložiť do tendra svoje ponuky, keďže sa o súťaži nemali ako dozvedieť.

Pravica tvrdí, že jej „nástenky“ nehrozia

Žiadne "nástenkové tendre" už... Foto: Robert Hüttner, Ľuboš Pilc
Radičová, Sulík, Bugár, Figeľ Žiadne "nástenkové tendre" už nebudú, tvrdí o budúcom pôsobení formujúca sa pravicová vláda. Tá chce zaviesť povinné elektronické verejné obstarávanie a všetky dokumenty o tendroch chce zverejňovať priebežne na internete. Šéfka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá tvrdí, že je to dobrý krok, ale nestačí to.

Žiadne „nástenkové tendre“ už nebudú, tvrdí o budúcom pôsobení formujúca sa pravicová vláda. Tá chce zaviesť povinné elektronické verejné obstarávanie a všetky dokumenty o tendroch chce zverejňovať priebežne na internete. Šéfka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá tvrdí, že je to dobrý krok, ale nestačí to.

Podľa nej treba, aby úradníci začali konečne kontrolovať nielen formálnu stránku obstarávaní, ale aj hospodárnosť. „Kontroly ministerstva financií, Najvyššieho kontrolného úradu a Úradu pre verejné obstarávanie sú v tomto smere robené absolútne nedôsledne,“ zdôrazňuje. Podľa Sičákovej sa zároveň musí na čelo úradu pre verejné obstarávanie dostať taký odborník na obstarávanie, ktorý bude vedieť, ako úrad reformovať. Nárok na vedenie úradu si v súčasnosti robí opozičný Smer. „Žiaden straník nemá na čele úradu, čo robiť,“ myslí si však Sičáková.

V strane Sloboda a Solidarita opatrenia proti korupcii pripravil Kamil Krnáč. Podľa neho bude v priebehu niekoľkých mesiacov na úradoch povinné elektronické verejné obstarávanie a elektronické aukcie. Pri verejných tendroch cez internet by sa malo do súťaže hlásiť viac záujemcov a ceny klesať. „Mestu Piešťany sa cez elektronické tendre podarilo za štyri roky znížiť ceny od dodávateľov asi na polovicu,“ hovorí Krnáč. Verejná správa na kúpu tovarov a služieb ročne minie asi päť miliárd eur, z ktorých je podľa Krnáča možné ušetriť najmenej 400 miliónov eur.

debata chyba