KDH ustúpilo. SaS má ministerstvo hospodárstva i šéfa parlamentu

Štvorica stredopravých strán sa dohodla na rozdelení rezortov. Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová informovala, že post premiéra či premiérky pripadne SDKÚ. Táto strana okrem toho bude zodpovedať za rezort financií, spravodlivosti, zahraničia a školstva.

28.06.2010 16:02 , aktualizované: 19:53
štvorkoalícia, Radičová, Sulík, Figeľ, Bugár Foto:
Lídri strán štvorkoalície Zľava: Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKÚ), Béla Bugár (Most-Híd) a Ján Figeľ (KDH).
debata

Ministerstvo hospodárstva, obrany, práce a sociálnych vecí a kultúry pripadne SaS. Kresťanskí demokrati povedú minsiterstvo vnútra, dopravy a zdravotníctva. Most-Híd bude mať zástupcu na poste podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny, ktorému sa posilnia kompetencie. Okrem toho budú zástupcovia zo strany Bélu Bugára riadiť pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Rezortu dopravu pod vedením KDH pribudnú kompetencie

V prípade ministerstva dopravy, ktoré povedie KDH, však dochádza k veľkým úpravám kompetencií. Oblasť výstavby, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu prechádza z kompetencií hospodárstva a kultúry práve na rezort dopravy.

„Vážne znížime počet štátnych tajomníkov. Každý rezort bude mať jedného štátneho tajomníka a zodpovednosť za jeho výkon bude na konkrétnom politickom subjekte. Dvoch štátnych tajomníkov bude mať rezort financií z dôvodu náročnosti rezortu, obaja budú z toho istého politického subjektu. Dvoch tajomníkov bude mať aj zmenený a neskôr premenovaný rezort dopravy, pričom druhý tajomník bude zo strany Most-Híd,“ informovala Radičová.

Predseda NR SR bude z SaS, Smeru pripadne podpredseda

Strany sa dohodli aj na tom, že predseda parlamentu bude z SaS. Ostratné tri strany budú mať svojich podpredsedov NR SR. Jeden post podpredsedu pripadne aj Smeru odchádzajúceho premiéra Roberta Fica, aj keď ten viackrát zopakoval, že strana s takým výrazným volebným ziskom by mala parlamentu šéfovať. Štvor­koalícia sa dohodla aj na rozdelení parlamentných výborov. Desať výborov bude mať koalícia, deväť opozícia.

Zástupcovia budúcej štvorkoalície ďalej pokračujú v rokovaniach, aby rozpracovali programové tézy do podoby návrhu programového vyhlásenia vlády.

Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová na záver povedala, že má informácie, že ministri Ficovej vlády na poslednú chvíľu podpisujú množstvo zmlúv. Vyzvala ich, aby s týmito krokmi prestali. „Všetky zmluvy, ktoré boli uzavreté po voľbách, prehodnotíme a nevýhodné zrušíme,“ vyhlásila.

SDKÚ dopadla najlepšie, myslí si Haulík

Podľa sociológa Pavla Haulíka SDKÚ pri rozdeľovaní postov dopadla najlepšie, čo však nezodpovedá výsledku, ktorý získala vo voľbách. „SDKÚ dostala také rezorty, aké máva zvyčajne strana s volebným výsledkom okolo 25 až 30 percentám. Napríklad v Nemecku, kde fungujú typicky koaličné vlády, platí, že strana, ktorá má ministerského predsedu, neobsadí zároveň zahraničné veci alebo financie.“ Haulík si preto myslí, že najväčší rozpor pri vyjednávaniach nie je medzi SaS a KDH ale medzi SDKÚ a KDH.

Haulík si myslí, že nominovanie Mikuláša Dzurindu za ministra zahraničných vecí je dôsledkom vnútrostraníckych rozporov. „Z funkcie ministra zahraničných vecí môže Mikuláš Dzurinda zasahovať do kompetencie predsedníčky vlády Ivety Radičovej. Tu možno očakávať trenice,“ vysvetlil Haulík.

Predsedníctvo KDH pred rokovaním koaličnej šttvorky potvrdilo Figeľovu nomináciu na ministra hospodárstva. Figeľ o predsedníctve povedal, že rozhovory o budúcej vláde určite nestroskotajú na delení kresiel. „Časť vecí sme vyriešili a ideme ďalej. Dnes je na ceste ďalší krok. Verím, že je to správna cesta a nie zlý smer,“ povedal.

Figeľ však kritizoval svojho najväčšieho súpera v rodiacej sa koalícii Richarda Sulíka. Kým Sulík bol cez víkend relaxovať s rodinou v talianskom Bibione, Figeľ išiel do oblastí postihnutých povodňami. „Bol som na východe Slovenska. Možno mám inú mapu v hlave,“ uviedol.

Niektorí politológovia naznačili, že SaS by mala pri rokovaniach KDH ustúpiť. Zaplatila by tak „nováčikovskú daň“ ako neznáma strana. Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš si nemyslí, že by mal mať politický nováčik slabšie postavenie pri vyjednávaniach. „Nemyslím, že takto stojí otázka,“ povedal.

Pravdepodobné nepotvrdené zloženie vlády:

  • premiérka: Iveta Radičová
    • ministerstvo financií: Ivan Mikloš
    • ministerstvo spravodlivosti: Lucia Žitňanská
    • ministerstvo školstva: Eugen Jurzyca
    • ministerstvo zahraničných vecí: Mikuláš Dzurinda
    • ministerstvo práce: Jozef Mihál
    • ministerstvo kultúry: Daniel Krajcer
    • ministerstvo obrany: Ľubomír Galko
    • ministerstvo hospodárstva:
    • ministerstvo vnútra: Daniel Lipšic
    • ministerstvo dopravy: Ján Figeľ
    • ministerstvo zdravotníctva: Ivan Uhliarik
    • ministerstvo pôdohospodárstva: Zsolt Simon
    • ministerstvo životného prostredia: László Sólymos- vicepremiér pre menšiny: Rudolf Chmel
debata chyba