Štátna tajomníčka má skončené gymnázium

Budúca štátna tajomníčka na ministerstve práce Lucia Nicholsonová (SaS) sa síce stane po ministrovi Jozefovi Mihálovi druhým najvyššie postaveným úradníkom rezortu, väčšina jej podriadených však bude mať vyššie vzdelanie ako ona.

08.07.2010 08:06
Lucia Nicholsonová Foto:
Budúca štátna tajomníčka na ministerstve práce Lucia Nicholsonová (SaS).
debata (537)

Bývalá novinárka Nicholsonová, ktorá sa chystá venovať najmä problematike sociálne odkázaných spoločenstiev na okraji spoločnosti, má skončené len stredoškolské vzdelanie. V roku 1995 zmaturovala na bratislavskom gymnáziu. Od roku 1996 až do roku 2007 pracovala ako redaktorka či moderátorka v rôznych médiách. Počas ročného pobytu v Kanade absolvovala ročné štúdium angličtiny na English School for Immigrants v Ottawe. Ďalšie štúdium vo svojom profesijnom životopise neuvádza.

Chýbajúce vysokoškolské vzdelanie podľa vlastných slov považuje za hendikep, no napriek tomu si na prácu trúfa. „Dostala som dôveru v strane aj od ľudí vo voľbách. Mohla som sa rozhodnúť, či pôjdem do exekutívy, alebo zostanem v parlamente. Vybrala som si zodpovednosť,“ hovorí.

Podľa nej ju oslovil predseda SaS Sulík, aby vypracovala program pre skupiny ľudí na okraji spoločnosti a ten prijala koalícia do svojich programových téz. Nicholsonová tvrdí, že ak zistí, že jej to nejde, vyvodí z toho pre seba príslušné kroky.

Zákon neurčuje, aké kvalifikačné kritériá musia spĺňať kandidáti na post ministra či štátneho tajomníka. Vysokoškolské vzdelanie pri funkcii, ktorá je dosadzovaná politicky, nie je podmienkou. Po ministrovi je štátny tajomník najvyšší činiteľ ministerstva. Z jeho funkcie vyplývajú práve premostenia politikov a štátnych zamestnancov.

Existencia štátnych tajomníkov nie je zahrnutá v ústave a je upravená jedine kompetenčným zákonom. Ten hovorí, že ministra v čase jeho neprítomnosti zastupuje v rozsahu jeho práv a povinností štátny tajomník. Minister ho môže poveriť, aby ho zastupoval aj v iných prípadoch. Štátny tajomník má pri zastupovaní ministra na rokovaní vlády poradný hlas.

Z 13 nových štátnych tajomníkov majú vysokoškolský titul dvanásti. Sú buď inžinieri, právnici, pedagógovia, či lekári. Na internetovej stránke SaS má budúca štátna tajomníčka, ktorá sa v rezorte práce bude venovať najmä problematike Rómov, okrem iných aj heslo „vzdelanie je jediná cesta z osady“.

537 debata chyba