Gyurovszky zostáva, ale v Moste to vrie

V strane Most - Híd to vrie. Príčinou je voľné kreslo ministra životného prostredia, ktoré má Most obsadiť. Každá zo skupín, ktorá v strane pôsobí, na ňom vidí svojho nominanta. "Vo vnútri strany prebiehajú mocenské boje o rezort životného prostredia. Otázne je, ktorá záujmová skupina sa tohto postu zmocní," povedal politológ László Ollos.

20.07.2010 07:17
László Gyurovszky Foto: ,
Poslanec László Gyurovszky za stranu Most-Híd.
debata

Šéf strany Béla Bugár uprednostňuje chemika Martina Ružínskeho, ktorý doteraz pôsobil v predstavenstve štátneho podniku Transpetrol. S týmto menom však nesúhlasí zakladateľ strany László Gyurovszky, ktorý sa kvôli tomu mal pôvodne vzdať členstva v strane, o čom v piatok informovala aj agentúra Sita.

Dnes je však všetko ináč a Gyurovszky v strane zostáva. Dôvody nekomentuje. „Stále som členom strany a nie som verejne činná osoba, aby som musel dementovať informácie o mojom odchode z Most – Híd,“ povedal Gyurovszky, ktorý bol počas druhej Dzurindovej vlády ministrom výstavby.

„Zostal v strane, aby neoslabil svojich,“ zhodnotil Gyurovszkého rozhodnutie politológ. Situáciu stroho komentuje aj ústredná kancelária strany Most – Híd. „Pán Gyurovszky zostáva členom strany Most – Híd,“ napísala v stanovisku.

Skupina straníkov okolo Lászlóa Gyurovszkého je často spájaná s menom bývalého pokladníka SMK, podnikateľa a generálneho riaditeľa Slovnaftu Oszkára Világyho. Okrem nej podľa neoficiálnych informácií fungujú v strane ešte dva prúdy.

Odchod Gyurovszkého z Mostu, o ktorom sa hovorilo pred pár dňami, bol najprv odôvodňovaný tým, že nesúhlasil so straníckou nomináciou Rudolfa Chmela za podpredsedu vlády pre menšiny. „Stalo sa to, že sme sa nedohodli na jednej nominácii a on potom povedal, že tým utrpí maďarská menšina,“ interpretoval to vtedy pre Sita predseda Mostu Béla Bugár.

Gyurovszky spolu s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom a Lászlóom Nagyom navrhli do funkcie podpredsedu vlády primátora Komárna Tibora Bastrnáka. Ten podporu straníkov nezískal. Navyše o to ani nestál. „Nechcel som byť podpredsedom vlády,“ hovorí Bastrnák. „Moje meno bolo len jednou z alternatív, medzi kandidátmi boli viacerí.“ V minulosti sa Bastrnák viackrát vyjadril, že neprijme taký post, pre ktorý by sa musel vzdať funkcie primátora.

debata chyba