Za vraždy Kromku a Klešča padli rozsudky 23 a 15 rokov

Okresný súd v Prešove vyniesol rozsudky voči štvorici obžalovaných z vraždy Jána Kromku a Petra Klešča a pokusu o vraždu Jozefa Holuba, ktoré sa stali na jeseň v roku 1997. Prokuratúra tieto skutky kládla za vinu Ladislavovi B., Alexandrovi H., známemu ako Šani, Dušanovi B. nazývanému Borža a Slavomírovi S.

21.07.2010 21:31
debata

Súd prvých troch z nich odsúdil na výnimočný trest v trvaní 23 rokov v tretej nápravnovýchovnej skupine. Slavomír S. bol odsúdený na 15 rokov, ktoré si má odpykať tiež v tretej nápravnovýchovnej skupine. U Dušana B. ide o súhrnný trest, pričom súd u neho zároveň ruší rozsudok z roku 2005. U ostatných troch odsúdených ide o úhrnný trest. Proti rozsudku sa obhajcovia všetkých štyroch odsúdených na mieste odvolali a to k výroku o vine aj k trestu. Prokuratúra si ponechá čas a k rozsudku sa vyjadrí v zákonnej 15-dňovej lehote. Pri vynesení rozsudku neboli prítomní Alexander H. ani Slavomír S. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť.

Vraždy Jána Kromku a Petra Klešča sa stali na jeseň 1997 a úzko súvisia. Smrť Jána Kromku bola odplatou za nevydarený atentát na Róberta Holuba, z ktorého košický šéf podsvetia vinil nájomného vraha Alojza Kromku – známeho ako Lojzo Čistič. Róbert Holub sa chcel Čističovi pomstiť. Keď ho jeho ľudia nevedeli nájsť, vylákali Lojzovho brata Jána 24. septembra 1997 zo Spišskej Novej Vsi a doviezli ho v kovových putách do domu Róberta Holuba vo Vajkovciach. Tam sa z neho pokúsili vytĺcť informáciu, kde sa nachádza Lojzo. V garáži domu ho surovo zbili, dokopali vojenskými kanadami, potom ho naložili do auta a odviezli do katastra obce Drienovská Nová Ves v okrese Prešov, kde ho strelili šiestimi ranami do temena hlavy. Mŕtve telo mal poliať benzínom Ladislav B. a následne ho zapáliť. Účasť na vražde súd pripísal z odsúdených okrem Ladislava B. aj Alexandrovi H. a Dušanovi B. Vraždiť sa malo na príkaz Róberta Holuba.

O dva týždne po smrti Jána Kromku bol 2. októbra 1997 zavraždený Peter Klešč v byte Jozefa Holuba – brata Róberta Holuba. K vražde došlo v Košiciach na Kustrovej ulici v noci okolo 2:00. Skutočnou obeťou sa mal stať Jozef Holub, ktorý ušiel cez okno. Malo ísť o pomstu – vražda Kromkovho brata za vraždu Holubovho brata. Pri tomto útoku mal byť prítomný aj Slavomír S., príkaz na popravu mal vydať jeho šéf Mikuláš Černák.

Prípad sa pred súd dostal už po druhý raz. Pôvodne medzi obžalovanými figuroval aj údajný boss slovenského podsvetia Mikuláš Černák, proti ktorému bolo zastavené konanie. Odsúdený vtedy bol iba Ladislav B., ostatní obžalovaní boli oslobodení, lebo korunný svedok Alexander H. zmenil výpoveď. Druhé pokračovanie procesu sa začalo na prešovskom okresnom súde v apríli 2009 a počas vyše roka súd vypočul množstvo svedkov a súdnych znalcov. Alexander H. sa vrátil k pôvodnej verzii výpovede. Obhajoba ho považovala počas celého procesu za nedôveryhodného svedka. Slavomír S. a Ladislav B. boli súdení na slobode.

debata chyba