Slovensko postoj nemení, nezávislosť Kosova neuzná

Odmietavý postoj Slovenska k jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova sa nemení. V súvislosti s verdiktom haagskeho Medzinárodného súdneho dvora o otázke vyhlásenia nezávislosti Kosova od Srbska to počas návštevy Prahy konštatoval minister obrany Ľubomír Galko.

22.07.2010 17:28 , aktualizované: 20:14
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (20)

Na rozdiel od Slovenska, ktoré zaujalo k samostatnosti Kosova ako štátu odmietavý postoj, Česká republika sa pred časom pripojila k USA a niektorým štátom EÚ, ktoré Kosovo uznali.
„Stanovisko Slovenskej republiky sa nezmenilo. Slovensko naďalej neuznáva jednostranné vyhlásenie samostatnosti Kosova,“ zdôraznil Galko na pôde českého ministerstva obrany.

Podľa slov slovenského ministra má SR záujem na stabilite balkánskeho regiónu, a aj preto má v misii KFOR 140 príslušníkov ozbrojených síl. Slovensko sa nepodieľa na výcviku formujúcich sa kosovských bezpečnostných síl, ale tomuto výcviku ani nebráni, dodal Galko.

DISKUSIA: Malo by Slovensko po verdikte z Haagu uznať Kosovo?

K tomuto názoru sa pridal aj minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ). „Berieme na vedomie vydanie poradného posudku Medzinárodného súdu v Haagu,“ povedal pre Rádiožurnál Slovenského rozhlasu, pričom zdôraznil, že rozsudok  nemá právnu záväznosť.

Dzurinda verí, že verdikt súdu bude prostriedkom pre také finálne riešenie konfliktu medzi Srbskom a Kosovom, ktoré bude akceptovateľné pre obe strany. „Verdikt však nebude ma priamy dopad na stanovisko Slovenskej republiky k jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova,“ dodal.

Podpredseda SMK Berényi je skeptický

Predseda SMK József Berényi je skeptický k tomu, že by Slovensko prehodnotilo na základe verdiktu Medzinárodného súdneho dvora v Haagu svoj doterajší postoj. „Nevidím v parlamente žiadnu politickú stranu, ktorá by túto otázku otvorila a zmenila slovenské stanovisko,“ uviedol.

Rozhodnutie súdu podľa neho potvrdzuje euroatlantický trend. SMK bola jediným parlamentným subjektom, ktorý v roku 2007 nehlasoval za vyhlásenie Národnej rady (NR) SR k riešeniu budúceho štatútu srbskej provincie Kosovo.

Berényi upozornil, že tak spravili nie z vnútropolitických dôvodov, ale kvôli tomu, že uznanie nezávislosti Kosova bolo jediným možným riešením, ako zastaviť prípadný otvorený konflikt na území bývalej Juhoslávie. Nemá obavy, že by verdikt ovplyvnil ďalšie dianie viac ako predtým vyhlásenie samostatnosti Kosova. Názory, ktoré poukazujú na možný precedens, považuje za zbytočnú hysterizáciu celého problému.

NR SR schválila 28. marca 2007 vyhlásenie k riešeniu budúceho štatútu srbskej provincie Kosovo, ktoré podporilo 123 zo 142 prítomných poslancov. Hlasovania sa zdržalo všetkých 18 prítomných poslancov SMK a poslanec KDH Martin Fronc.

Národná rada v ňom vyjadruje presvedčenie, že úplná a ničím neobmedzená nezávislosť Kosova nie je v záujme stability regiónu vystaveného dlhé roky tragédiám a krízam a že všetky možnosti dialógu na dosiahnutie dohody neboli vyčerpané. „Riešenie budúceho štatútu Kosova musí vychádzať z rešpektovania legitímnych požiadaviek Srbska, ako aj Charty OSN a ostatných medzinárodných noriem,“ uvádzalo sa v ňom.

20 debata chyba