Vaďura obhajuje predaj pozemkov pri nemocnici, boli vraj prebytočné

Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslav Vaďura odmietol, že by v prípade medializovaného predaja pristávacej plochy pre helikoptéry leteckých záchranárov aj s takmer siedmimi hektármi nemocničného parku na Kramároch porušil zákon. Objasnil, že nemocnica predala pozemky ako prebytočný nehnuteľný majetok, pričom štátne organizácie oň záujem neprejavili.

22.07.2010 20:27
debata (2)

„Osobitné ponukové konanie prebehlo v zmysle platnej legislatívy pri dodržaní všetkých zákonných požiadaviek,“ uvádza sa v jeho stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa nemocnice Rút Geržová.

Štát na predaji pozemkov zarobil podľa Plus 7 dní, ktorý informáciu o predaji priniesol, 5,7 milióna eur. Týždenník informoval, že ak by sa pozemky predávali za trhovú cenu, mali by hodnotu od 30 do 39 miliónov eur. Ako reagoval Vaďura, cenu určil v zmysle legislatívy znalec. „Tvrdenia, že by sa našiel aj záujemca, ktorý by bol ochotný zaplatiť niekoľkonásobne vyššiu cenu, považuje nemocnica za nepodložené. Žiaden takýto záujemca sa k dnešnému dňu neobjavil,“ objasnil. Na margo dohodnutej ceny pripomenul, že kupujúci tiež na seba vzal ťarchu súdneho sporu, ktorý s nemocnicou vedú dedičia predchádzajúceho majiteľa pozemkov.

Podľa Vaďuru budú môcť na predanej ploche aj naďalej pristávať vrtuľníky, čo právne zabezpečilo vecné bremeno. To je aj na prístupovú cestu k pristávacej ploche, ako aj na prístupové cesty k ďalším prevádzkovým budovám. Zdôraznil, že o tom, že by mohlo dôjsť k prípadnému ohrozeniu starostlivosti o pacienta, tak nemôže byť ani reč. Ozrejmil, že nemocnica predala pozemky, lebo pre kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti potrebuje nevyhnutne finančné prostriedky a investície. Výnosy z predaja majú byť preto po prvý raz smerované do nevyhnutných technologických zdravotníckych investícií v prospech pacienta a ekonomiky UNB.

Vaďura, ako aj politická strana Smer odmietli „politický podtón“ predaja, ktorý naznačil Plus 7 dní. Predaj pozemkov prebehol podľa týždenníka pod taktovkou Smeru. Nominantom tejto strany bol exminister financií Ján Počiatek a aj exminister zdravotníctva Richard Raši. Ten zas vymenoval za riaditeľa UNB Vaďuru, ktorý ho tak vystriedal v kresle po tom, čo sa stal ministrom. Vaďura mu predtým robil ekonomicko-technického námestníka. „Prevod pozemkov je výlučne v kompetencii nemocnice, a ministerstvá zdravotníctva a financií len kontrolujú, či proces po formálnej stránke spĺňa všetky zákonom stanovené kritériá,“ reagoval tlačový odbor strany.

Kúpno-predajná zmluva ešte nenadobudla účinnosť. Podľa Vaďuru je tu aj možnosť, že úspešný uchádzač od zmluvy odstúpi.

2 debata chyba