Lacný alkohol stojí spoločnosť príliš veľa

Vláda sa rozhodla šetriť na všetkom možnom, ale alkohol z toho vynechala. Napriek tomu, že zdravotne najdevastačnejší je tvrdý alkohol, je u nás stále pomerne lacný. "Najmä napríklad na východe," hovorí odborník na liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, ktorého rozhodnutie zvýšiť len daň z piva prekvapilo.

11.09.2010 13:13
alkohol, tínedžeri Foto:
Na Slovensku robí alkohol čoraz väčšie problémy. Zvyšuje sa počet otráv alkoholom u mladých ľudí, cirhóz pečene u ľudí v strednom veku aj počet ľudí so závislosťami.
debata (85)

Zvýšenie spotrebných daní na alkohol podľa neho neznamená len priamy prísun peňazí do štátneho rozpočtu, ale aj zníženie nákladov na liečbu ľudí, ktorí si pravidelným pitím poškodzujú zdravie. Upozorňuje, že aj medzi mladými sú veľmi populárne koncentráty, ktoré majú silný karcinogénny potenciál.

Svetová zdravotnícka organizácia zaraďuje strednú Európu medzi štáty s najväčším množstvom vypitého alkoholu a tiež následných problémov na zdraví a ekonomike. Na zlepšenie situácie dáva tri odporúčania – okrem zdraženia alkoholu je to aj obmedzenie počtu predajných miest a menej reklamy. „Keď sa v Amerike zaviedla prohibícia, zvýšil sa priemerný vek. Keď Gorbačov zakázal v Rusku tvrdý alkohol, vek dožitia mužov sa výrazne predĺžil – až o štyri roky,“ podotýka Okruhlica.

Na Slovensku v posledných piatich rokoch robí alkohol čoraz väčšie problémy. Zakázané drogy už nie sú v móde, ich spotreba od 90. rokov klesá. Pitie je, naopak, stále obľúbenejšie. Zvýšená konzumácia sa prejavila v zvýšenom počte otráv alkoholom u mladých ľudí, zvýšenom počte cirhóz pečene u ľudí v strednom veku – štyridsiatnikov, päťdesiatnikov a v zvýšenom počte ľudí so závislosťami.

Ďalší odborník na liečbu závislostí a poslanec za SDKÚ Ivan Chaban hovorí, že podľa odhadov by na Slovensku potrebovalo protialkoholickú liečbu 300-tisíc ľudí. Nemyslí si však, že by zvýšenie ceny pomohlo. „Keby sme rovno zakázali alkohol, bude také isté percento alkoholikov. Päť percent ľudí má dispozíciu byť závislí, ďalších 95 percent má to šťastie, že sa závislými nestane,“ tvrdí Chaban. Za najväčšiu hrozbu považuje kombinované pitie tvrdého alkoholu s pivom.

Okruhlica však argumentuje, že „momentálne je alkohol, pokiaľ ide o psychoaktívne látky, problém číslo jeden“. „Takú situáciu, ako my máme v malom, lebo sme malý štát, má Veľká Británia vo veľkom. Britská vláda pred mesiacom prijala rázne komplexné opatrenia na zníženie konzumácie alkoholu,“ hovorí Okruhlica. Zakázala napríklad „šťastné hodinky“, keď bol v baroch lacnejší alkohol, či akékoľvek iné akcie. Stimulom bolo rast zdravotných poškodení u mladej a strednej generácie.

Okruhlica by uvítal, keby reštrikcie vrátane plošného zvýšenia ceny prijali aj naši politici. „Oni by hneď získali na daniach, pre nás by to bolo dobre, že tí, ktorí sa môžu ubrzdiť, by sa ubrzdili a zdravotné následky by časom z dlhšieho hľadiska tiež boli úsporou, lebo tí ľudia by nevypadávali z práce.“

Spotrebná daň na lieh sa podľa ministerstva financií nezvýši preto, že tento rok už išla hore a ľudia by začali páliť doma – načierno. „Keď pred siedmimi rokmi zdraželo pivo, spotreba klesla, ale začalo pribúdať konzumentov lacného nekvalitného vína,“ tvrdí hovorca ministra financií Martin Jaroš. Pivo však zdražie aj teraz.

85 debata chyba