V Devínskej sa objavili nápisy, ktoré velebia vraha Harmana

V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves (DNV), kde koncom augusta Ľubomír Harman usmrtil samopalom sedem ľudí a neskôr spáchal samovraždu, sa objavili nápisy podporujúce strelca.

20.09.2010 19:08
ľubomír harman, streľba, vrah, devínska Foto:
Ľubomír Harman na streleckej súťaži.
debata (26)

Na dom, v ktorom zomrela väčšina z obetí, niekto nastriekal: „p. Harman, ďakujeme, občania DNV“ a „Harman hrdina“. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytlo združenie Devínska Inak. Už skôr priniesli niekoľko „pochvalných“ vyjadrení o Harmanovom čine neonacistické a nacionalistické portály.

Na nápisy v Devínskej Novej Vsi reagovalo združenie Devínska Inak trestným oznámením na neznámeho páchateľa. Autor textov sa podľa združenia previnil voči zákonu „schvaľovaním trestného činu“.

Autori príspevkov na internete zase v minulosti vyzdvihovali, že Harman s pomocou samopalu „oslobodil“ svoj panelák od problémovej rodiny či sa podujal na čin, ktorý môže u mnohých ľudí vyvolať obdiv. Jednou z obetí bol aj muž rómskeho pôvodu, pričom najmä extrémisti netaja svoju neznášanlivosť voči rómskej menšine.

Motív Harmanovej streľby nie je známy. Pravdepodobnou príčinou boli susedské spory. Strelec totiž v byte panelového domu usmrtil piatich členov rodiny a pred domom otca jednej z obetí. Siedmu usmrtenú ženu zrejme Harman zasiahol počas streľby po náhodných okoloidúcich a ďalších ľuďoch na ulici.

26 debata chyba