Hayekovci sa bránia, Radičová trvá na riešení

Premiérka Iveta Radičová nepovažuje vysvetlenie štátnych tajomníkov Martina Chrena (SaS) a Ivanu Švejnu (Most - Híd) v otázke ich zmlúv so štátom za dostatočné. Firma Hayek Consulting získala štátnu zákazku v čase, keď jej spoluvlastníci Chren a Švejna už boli štátnymi tajomníkmi.

21.09.2010 07:50
Ivan Švejna, reforma, dôchodok, DSS, Most-Híd Foto:
Štátny tajomník na ministerstve dopravy Ivan Švejna - nominant strany Most-Híd.
debata (6)

Ako povedala pre Pravdu, v záujme čistoty a transparentnosti súčasnej vlády bude vyriešenie ich budúcnosti vecou celej koalície. Premiérka hovorí, že nemôže „za dedičstvo nastavených kritérií z minulej vlády, ktoré umožňovali rôzne podoby tendrov a objednávaní“.

Materské strany za svojimi nominantmi stoja. Predseda SaS Richard Sulík povedal, že premiérka nemala hneď všetky informácie, a líder Mostu Béla Bugár dôvod na odvolanie zatiaľ nevidí. V utorok má o ďalšom pôsobení štátnych tajomníkov rozhodnúť vedenie koalície. „Bude to rozhodnutie Koaličnej rady. Ja nemám kompetenciu odvolávať štátnych tajomníkov a ani to nie je moja ambícia. Je to politická zodpovednosť tých strán, ktoré nominujú svojich kandidátov. A preto som aj o riešenie požiadala predsedov koaličných strán,“ povedala premiérka. Podľa nej vláda a koalícia majú základný záujem mať transparentné jasné rozhodovanie a robia pre to všetky kroky.

Radičová ešte minulý týždeň povedala, že získanie štátnej zákazky považuje za konflikt záujmov. Sulík pripustil, že sa Chren mohol dostať do konfliktu záujmov. Ocenil však, že konal hneď, ako sa o zákazke dozvedel, a ani nedošlo k plneniu zmluvy. Chren hovoril len o „hroziacom konflikte záujmov“ a informácie v médiách označil za nepravdivé.

Firma Hayek Consulting podpísala v júli tohto roka zmluvu na 8 100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá patrí pod ministerstvo hospodárstva, kde je štátnym tajomníkom Chren. Ten sa obhajuje tvrdením, že o zmluve nevedel a hneď, ako to zistil, podnikol kroky na jej rozviazanie. O zmluve nevedel ani Švejna. Firma mala štátne zákazky aj za vlády Roberta Fica.

Správna rada Nadácie F. A. Hayeka oznámila, že podnikne právne kroky, aby zastavila poškodzovanie dobrého mena. Pre právnu ochranu sa rozhodla aj firma Hayek Consulting.

6 debata chyba