O prácu prídu stovky úradníkov

Vláda spustila veľké prepúšťanie v štátnej sfére. V najbližších dvoch mesiacoch príde o miesto 902 úradníkov patriacich pod rezort vnútra. Ide o prvý konkrétny krok v rámci ohlasovaného znižovania nákladov na chod štátu.

30.09.2010 06:14
Daniel Lipšic Foto:
V najbližších dvoch mesiacoch príde o miesto 902 úradníkov patriacich pod rezort vnútra, ktorému šéfuje Daniel Lipšic.
debata (59)

Prepustených úradníkov budú zakrátko nasledovať aj colníci. Ministerstvo financií chce znížiť ich počet o 850. O miesta by mali prísť do marca budúceho roku.

„Držať umelo úradnícke miesta je neefektívne a dlhodobo neudržateľné. Otázne je len, čo doteraz toľkí úradníci v rezortoch robili, keď sú zrazu nadbytoční,“ povedal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Väčšina týchto úradníkov, ktorí sú z Bratislavy, si podľa neho nájde ľahšie zamestnanie. „Majú pracovné návyky, ovládajú určité zručnosti, mnohí z nich sa určite uplatnia v súkromnej sfére,“ myslí si expert.

Ministerstvo vnútra sa rozhodlo skresať len počty civilných úradníkov, aby šetrenie nepostihlo policajtov, hasičov či horských záchranárov. Tí sa nemusia obávať ani zníženia platu. Minister Daniel Lipšic síce pôvodne uvažoval, že by im platy mohli klesnúť o päť percent, napokon však na nich nesiahne.

Naopak, úradníkov, ktorí si miesta udržia, čaká desaťpercentné zníženie platu. Vlani patrilo pod rezort vnútra 34 937 zamestnan­cov. Na ich platy išlo zo štátneho rozpočtu vyše 15 miliónov eur. Podobný osud čaká aj 850 colníkov. Ministerstvo financií prepustí v colnej správe do marca budúceho roku až 19 percent zamestnancov. Prepúšťanie colníkov považuje Páleník za prirodzené. „Slovensko je v EÚ a Schengene a títo úradníci sa stali prebytočnými,“ hovorí.

Úradníkov daňovej správy sa dotkne prepúšťanie najmenej. Vláda pripravuje jednotný výber daní a poistného a na to potrebuje daňové úrady posilniť. Znížiť by sa mali aj počty úradníkov na samotnom ministerstve. Doteraz odišlo 11 zamestnancov, ďalších 20 by malo odísť v novembri. „O tom, koľko úradníkov opustí ministerstvo v novembri alebo o koľko sa znížia ich platy, rozhodnú šéfovia jednotlivých sekcií ministerstva,“ povedal hovorca ministerstva financií Martin Jaroš.

Ministerstvo financií navrhlo na budúci rok skresať výdavky štátu o 8,9 percenta, na 14,83 miliardy eur. Šetriť musí väčšina úradov a ministerstiev. Radičovej vláda pripravuje prepúšťanie ako jedno z kľúčových opatrení na ozdravenie ekonomiky. O prácu by tak malo prísť viac ako 20-tisíc z celkovo asi 127-tisíc úradníkov a zamestnancov platených zo štátneho rozpočtu.

Platy úradníkov tvoria asi pätinu výdavkov štátu. Vláda chce ich znižovaním o desať percent ušetriť okolo 150 miliónov eur. Vlani išlo z daní občanov na platy úradníkov a zamestnancov štátu vyše 203 miliónov eur.

59 debata chyba