Rozvojový fond má akcie Fun Radia

Slovenský rozvojový fond, ktorý spadal pod Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania, v minulých rokoch investoval do viacerých projektov. Keďže pôsobil nezávisle od agentúry, tá na jeho rozhodnutia nemala žiadny vplyv a takmer nijakú kontrolu.

07.10.2010 08:23
Boris Kollár Foto:
Slovenský rozvojový fond v minulých rokoch investoval aj do spoločností podnikateľa a majiteľa Fun Radia Borisa Kollára. Ten sa snažil presadiť aj v politike. Pred voľbami bol jednou z tvárí strany Únia – Strana pre Slovensko.
debata (15)

Niektoré investície fondu sú pritom sporné. A to v prípadoch, keď prostriedky, pôvodne určené na podporu malého podnikania a živnostníkov, končili vo firmách veľkopodnikateľov.

Takto mali vlani získať peniaze napríklad spoločnosti Fun Media Group a Radio, v ktorých vystupuje majiteľ Fun Radia Boris Kollár. V oboch figuruje aj podnikateľ Peter Struhár, ktorý je zároveň správcom v Slovenskom rozvojovom fonde. Podľa denníka Hospodárske noviny mal Kollár z fondu dostať až 2,6 milióna eur.

Majiteľ Fun Radia tieto obvinenia popiera. Podľa neho rizikový fond iba finančne vstúpil do spoločnosti. Nakúpil istý počet akcií, čím sa stal spoluvlastníkom Fun Radia. „Rádio uzavrelo riadnu zmluvu s rizikovým investičným fondom. Nedostali sme žiadnu pôžičku. Fond získal istý podiel vo Fun Radiu na dobu určitú. O štyri roky sa jeho podiel predá alebo ho od fondu odkúpime späť,“ vysvetlil Pravde Kollár. Koľko peňazí fond do rádia investoval a koľko akcií teraz vlastní, však neprezradil.

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania potvrdila, že investície v rizikovom kapitáli sa realizujú vstupom do spoločností formou kúpy obchodného podielu a úpisu akcií. Z tohto pohľadu sa vstup fondu do Fun Radia nevymykal bežnej praxi. „Slovenský rozvojový fond vstupoval aj do ďalších investícií formou kúpy obchodného podielu akcií. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ uvádza sa v stanovisku agentúry.

Podozrenie, že peniaze z fondu Fun Radio použilo na reklamnú kampaň, ako to naznačili Hospodárske noviny, je podľa Kollára nezmysel. „Rádio vytvára ročný zisk asi 50 miliónov korún. Z toho si financuje všetko, aj kampane,“ zdôraznil. V tom, že rozvojový fond investoval do Fun Radia, problém nevidí. Rizikové fondy tak podľa neho zvyknú robiť, aby peniaze zhodnotili. Do Rádia Expres takto podobne investovala Európska banka pre obnovu a rozvoj. Podľa Kollára je lepšie, ak peniaze dostalo ziskové Fun Radio, ako keby rozvojový fond dal peniaze na stratové projekty.

Odmieta i kritiku, že fond má podporovať stredných a malých podnikateľov, nie rádio: „Máme asi 20 zamestnancov. Považujeme sa za stredných podnikateľov.“ Definícia o malých a stredných podnikoch hovorí, že také firmy zamestnávajú menej ako 250 osôb a ich ročný obrat nepresahuje 50 miliónov eur. Fun Radio teda podmienky splnilo. Výhrady, že jeho spoločnosť získala investíciu z fondu vďaka Struhárovi, Kollár poprel. Struhár podľa neho nie je v nijakom konflikte. „Vo fonde nie je v predstavenstve, ani v investičnom výbore, ani v dozornej, ani v správnej rade. A nie je ani štátnym zamestnancom,“ zdôvodnil Kollár s tým, že Struhár nie je ani vlastníkom fondu, iba jeho správcom. Vstup fondu do Fun Radia pritom podľa Kollára prešiel štandardným procesom schvaľovania.

Podľa Emílie Sičákovej-Beblavej z mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko by sa o konflikte dalo hovoriť v prípade, ak by Struhár ako správca mal vplyv na tie osoby vo fonde, ktoré o investícii do Fun Radia rozhodovali. „Napríklad na ľudí v investičnom výbore alebo v predstavenstve. Vtedy by to bol problém,“ tvrdí.

O ďalšom osude agentúry sa v týchto dňoch rozhoduje. Pre podozrenie z tunelovania vláda poverila ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby agentúru zrušil. Ten však neskôr vyhlásil, že by to nebolo také jednoduché, a pripustil, že k jej zániku nakoniec možno nedôjde.

15 debata chyba